Prvi put videli more

0

I to je – to! Tako izgleda more! Plavo, ogromno! Pohladno, a prija! I slano! Divno! Sve su to reakcije 40 kosovsko-metohijske srpske dece, probranih od strane raško-prizrenske eparhije, po socijalnim kriterijumima. Nijedan od tih malih Kosovara do sada nikad nije video more, a ovo što su sada ugledali, eto, ne može se ni s čim opisati ili – najslikovitije: kliktati od radosti.
Treću godinu zaredom francusko humanitarno udruženje Solidarnost Kosovo, specijalizovano za olakšavanje života srpskog življa u enklavama, s izuzetnom brigom vodi računa o deci. Redovno im renoviraju škole, kupuju školski pribor, odevaju ih, božićno obraduju igračkama i slatkišima, a evo, leti, vode na plavi Jadran. Ništa lepše od toga.
– Sećaćemo se ovoga celog života! – cvrkuću uglas mališani.
Sve je kao iz bajke. Istina, putovanje mnogo dugo, klaj-klaj u autobusu, ali prođe u uzbuđenju zbog približavanja moru.
Mesto uživanja zove se Čanj. Nekoliko dana ranije tamo su stigli francuski i srpski volonteri kako bi obavili poslednje pripreme za dolazak dece. Nije išlo uvek glatko, ali je u pravom trenutku sva administracija završena, pa kad se autobus zaustavio, uzbuđenoj deci prilazile su nepoznate tete i čike nasmešnih lica, svakog ponaosob prigrlili, kao da mu je rođeno dete.

Gujon brat svih Srba
– Ovo je naša treća dečja akcija, treći dolazak na more, pa koliko uživaju deca, gledajući ih uživamo i mi. Taj gest dobrih ljudi, koji upute namenski prilog za ove mališane, zaista se ni sa čim ne može uporediti. Nemerljivo i neopisivo je dečje uzbuđenje u trenutku kad su videli plavi horizont mora. Ili zagazili u more. I ovaj put, ne samo što im je pružena prilika da upoznaju obalu Jadrana, da osmotre opuštene i razdragane turiste i upoznaju srdačne meštane, ovo letovanje doneće im međusobna drugovanja i prijateljstva, što je veoma bitno u socijalizaciji ove divne dece – objašnjava Arno Gujon, osnivač i čelnik udruženja Solidarnost Kosovo, čovek nepresušnih ideja i Francuz koji je od prijatelja prerastao u brata svih Srba.

-Još kad su izdaleka, kroz prozor autobusa, ugledali more i nepregledni horizont, počeli su da viču kao da su ugledali svetsko čudo. Verujte, stislo mi se srce – opisuje otac Srđan, u Gračanici u sedištu Udruženja, zadužen za sve akcije Solidarnost Kosovo.
U tim poslepodnevnim satima tople dobrodošlice usledeo je smeštaj dece po sobama, ali niko od organizatora i domaćina nije pretpostavio da će biti tako furiozan, niko od malih putnika nije pristao na odmor, već nakon mazanja kojekvim kremama (opomena je da ne treba pocrveneti) – juriš u more, samo dvadesetak metara udaljeno. Stvarno, da se ne veruje, a i ništa lepše nisu mogli zamisliti. Neka se zna: java je lepša od sna!
Proteći će osam dana brzo, ali će se dugo pamtiti sve što su tu doživeli. Prebogat je ispisani dnevni red: lekcije plivanja, pa takmičenje u plivanju, gradnja dvoraca od peska i takmičenje čiji je najlepši, gluma i pesma, crtanje, ples, sport, šetnja, izleti, vožnja brodom, a u manastiru Ostrog svi će se pomoliti za sreću srpskog Kosova i za slobodu i mir, sve ono što im, nažalost, manjka, a u čemu druga dece civilizovanog sveta svakodnevnoi uživaju.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here