Z. Vicelarević
POVEĆAN BROJ PRIJAVLJENIH: Jedno od dva biračka mesta u Frankfurtu 2022.

Ambasada Republike Srbije u Berlinu je na svom sajtu objavila uputstvo o glasanju u Nemačkoj na predstojećim parlamentarnim i lokalnom izborima u Srbiji koji će se održati 17. decembra. Pravo da glasaju u inostranstvu imaju državljani Republike Srbije koji na dan glasanja žive i turistički ili poslovno borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

“Molimo da pre prijave za izbore proverite koje je diplomatsko- konzularno predstavništvo nadležno za Vas (Berlin, Frankfurt, Minhen, Diseldorf, Štutgart ili Hamburg) i da na osnovu mesta boravka u Saveznoj Republici Nemačkoj podnesete prijavu. Na ovaj način ćete moći da glasate u najbližem diplomatskokonzularnom predstavništvu Srbije”, navodi se na sajtu Ambasade.

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Frankfurtu su već spremni da prime prijave za predstojeće izbore 17. decembra. Kao što je već ustaljena praksa, za državljane Srbije koji žive u nemačkim pokrajinama Hesen, Zarland i Rajnland Falc predviđeno je da glasaju u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije u Frankfurtu.

– Pre nego što naši građani na dan izboru dođu na biračko mesto, treba da izvrše prijavu za glasanje i upiću se u birački spisak i to do najkasnije 25. novembra u ponoć ove godine. Građani mogu da dođu u konzulat i upišu se u Jedinstveni birački spisak ako nisu do sada upisani. Oni koji su već upisani u birački spisak a žive u inostranstvu popuniće zahtev za glasanje u inostranstvu. Kod dolaska u konzulat treba poneti važeću putnu ispravu. Zahtev se popunjava u konzulatu. Naravno, građani mogu to da urade i preko interneta na stranici konzulata http://www.frankfurt.mfa.gov.rs i poslati elektronskom poštom na info@gksrbfra.de ili u pismu (na adresu Thüringerstr 3 60316 Frankfurt am Main ) u kome će pored zahteva biti i kopija pasoša. Na ovaj način građani stiču pravo da glasaju u inostranstvu – rekao nam Stevan Sinđelić, konzul i vršilac dužnosti šefa diplomatsko-konzularnog predstavništva u metropoli na Majni.

OČEKUJE VELIKO INTERESOVANJE: Konzul Stevan Sinđelić

Zahtevi i u Ambasadi

Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak izahtev za glasanje u inostranstvu u Ambasadi Srbije u Berlinu može se podneti putem mejla: izbori- Žbotschaft-serbien.de , lično u Ambasadi (radno vreme: 9-13) i putem pošte na adresu: Botschaft der Republik Serbien,Taubertstr. 18, 14193 Berlin.

Moguće i više biračkih mesta

Podsetimo na izborima 3. aprila 2022. na kojima su izabrani predsednik Srbije i poslanici Narodne skupštine u Generalnom konzulatu u Frankfurtu bila su otvorena dva biračka mesta zbog povećanog broja prijavljenih za glasanje. Za te izbore se prijavio 2. 291 glasač što je bilo tri puta više nego za izbore 2020. godine. Ukoliko se ponovo prijavi veći broj građana u Generalnom konzulatu su spremni da, kao i na prošlim izborima, u prostorijama konzulata otvore dva biračka mesta.

– Ako broj prijava za glasanje u inostranstvu bude drastično veći nego ranije postoji mogućnost da se glasa i na drugim mestima. U tom slučaju je potrebna dozvola nemačke strane i naravno saglasnost Ministarstva spoljnih poslova i Ambasade Srbije u Berlinu.To ćemo sve znati 25. novembra kada budemo videli koliko se glasača prijavilo – dodao je konzul Sinđelić.

Nema upisa na dan izbora

Isti uslovi za izlazak na izbore koji će se održati 17. decembra važe u svih šest diplomatsko- konzularnih predstavništva Srbije u Nemačkoj, potvrdio nam je i Božidar Vučurović, generalni konzul u Minhenu koji je još dodao: – Zamolio bih sve građane da podnesu zahtev za glasanje u inostranstvu na vreme, to znači najkasnije do 25. novembra jer posle tog datuma nije moguće da se izborni spisak menja. Ističem to jer smo imali slučajeve da su nam dolazili naši građani na dan izbora iako nisu prethodno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu pa samim tim nisu ni mogli da glasaju. Ovim želim još jednom da pozovem sve građane Republike Srbije da izađu i ostvare svoje biračko pravo.

OSTVARITI BIRAČKO PRAVO: Božidar Vučurović

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here