Pucnjava i mrtvi na granici Makedonija-Kosmet

0

Albanski pobunjenici u Makedoniji: Foto arhiva

 

Portparol makedonske policije Ivo Kotevski izjavio je da je do sukoba došlo u blizini sela Raduša, tokom akcije čiji je cilj bio presecanje šverca oružja.

 

Pucnjava je počela kada je na policajce otvorena vatra iz kombija pošto su zaustavili vozilo radi kontrole, rekao je Kotevski, a prenosi AP.

Portparol makedonskog MUP-a Gordana Jankulovska je rekla da su sva četvorica ubijenih imali kriminalnu prošlost, da je jedan sa Kosmeta i da je u odsustvu bio osuđen na devet meseci zatvora zbog napada na policajca.

 

Albanska privatna televizija "Alsat" objavila je ranije danas da je tri sata trajala razmena vatre u regionu sela Raduša, na severu Makedonije u blizini granice sa Kosmetom i da ima mrtvih i ranjenih.

 

Prema izvorima iz makedonskog MUP-a, policija je imala dojavu o kombiju koji prevozi oružje sa Kosmeta na teritoriju Makedonije. Do pucnjave je došlo kada su putnici kombija odbili da se zaustave na naređenje specijalaca, i umesto toga na njih otvorili vatru.

 

Ovo je najozbiljniji oružani incident u Makedoniji od kraja sukoba 2001. godine između makedonskih vladinih snaga i albanskih pobunjenika uglavnom na severu zemlje. Početkom meseca, bivša albanska pobunjenička grupa Nacionalna oslobodilačka vojska preuzela je odogovrnost za sličnu pucnjavu u pograničnom području u kojoj je poginuo makedonski vojnik.

 

Oko 25 odsto od dva miliona stanovnika u Makedoniji čine Albanci.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here