Z. Mirković
Jedan od nastupa Jedinstva

Najstariji naš klub u Austriji, Jedinstvo iz Beča, koji je prošle godine proslavio 50 godina postojanja, doneo je odluku o zamrzavanju saradnje s krovnom organizacijom, Zajednicom srpskih klubova u Beču iz koje kažu da takvu odluku još nisu dobili.

Potez Jedinstva je težak udarac za krovnu organizaciju jer se radi o klubu koji je osnivač Zajednice. Naime, na temeljima Jedinstva nastale su brojne zajedničke manifestacije naših klubova u Austriji kao i organizacije, a jedna od njih je i Zajednica, koja treba da zastupa interese naših klubova i neguje njihovo zajedništvo.

Uprava Jedinstva na čelu sa predsednikom kluba Zlatkom Miloradovićem obavestila je u ponedeljak Zajednicu o svojoj odluci.

“Upravni i Nadzorni odbor kluba Jedinstvo su na elektronskoj sednici održanoj 4. februara, doneli odluku da naš klub zamrzava članstvo i saradnju sa Zajednicom srpskih klubova u Beču, iako smo osnivači te Zajednice”, stoji u pismu.

Dalje se navodi da je razlog za tu tešku odluku loš dugogodišnji tretman Jedinstva od strane Zajednice.

“Posebni povodi za ovu našu odluku su sadašnji pravac vođenja politike Zajednice. Mi smo mišljenja da Zajednica ne ispunjava uslove i moralne standarde da vodi i predstavlja klubove koji okupljaju građane koji neguju srpsku tradiciju, jezik i kulturu i kao takva nema kredibilitet da u široj javnosti predstavlja klub Jedinstvo”, dodaje se u pismu.

Predsednik Zajednice Luka Marković na pitanje “Vesti” kaže, da ne zna za odluku Jedinstva i tvrdi da još nije dobio nikakvo pismo iz tog kluba.

Iako je, tokom protekle više od četiri decenije, koliko postoji Zajednica, krovnu organizaciju napuštalo mnoštvo klubova, odluka Jedinstva zasigurno je najteži udarac, koji dovodi u pitanje rad rukovodstva.

Zlatko Miloradović (u sredini) i rukovodstvo Jedinstva

Brisanje imena

Jedinstvo je zatražilo da se od dana prijema dopisa ukloni ime tog kluba sa svih stranica i portala Zajednice.