Z. Vicelarević
Ponosno pod zastavom: Uspomena ispred Gradske kuće Frankfurta

Članovi Kulturno-umetničkog društva Kopaonik iz Leposavića su nekoliko dana boravili u, može se reći, radnoj poseti Nemačkoj gde su imali više nastupa. Povod njihovog dolaska bio je celovečernji koncert na proslavi obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu, o čemu su “Vesti” već pisale.

Prilikom dvodnevnog boravka u evropskoj prestonici banaka, domaćini su gostima iz Leposavića pokazali delove Frankfurta koji su do sada mogli da vide samo na televiziji. Dragoslav Tomović, član crkvene zajednice i grupe Svetosavci je prvog dana folklorašima pokazao stari centar grada i Gradsku kuću Frankfurta (opštinu) na kojoj se tada vijorila srpska zastava, jer je gradonačelnik priredio prijem povodom desetogodišnjice Centralnog saveta Srba Hesena. Taj prizor je naišao na veliko oduševljenje gostiju iz Leposavića.

Drugog dana, Ljubiša Simić, predsednik UP Sedmica i Andrija Lović iz srpskog konzulata su goste poveli u obilazak Geteove kuće i Cajla, centra modernog Frankfurta i i najduže šoping ulice u Nemačkoj (duga 3,5 kilometra).

Utisak koji je Frankfurt ostavio na mlade iz Leposavića najbolje je preneo Mirko Premović, ekonom i tehničar KUD Kopaonik.
– Prvo da kažem da su nas domaćini lepo dočekali, svi se trude da nam boravak ovde bude što lepši. A Frankfurt je fenomenalan. Ovo je jedinstvena prilika da ova deca posete i vide ovakav grad. Mnogi od njih nemaju srpske pasoše i ne mogu nigde da putuju bez vize. Izuzetan grad. Srećom, bilo je lepo vreme i mogli smo mnogo toga da vidimo. Oduševljeni smo visokim zgradama koje su uglavnom u staklu, velikim brojem trgovina i puno je ljudi na ulici i treba se navići na to. Videli smo centar grada i obišli kuću gde je živeo, najpoznatiji nemački pisac Gete i još mnogo toga – kaže Mirko Premović.

Karavan KUD Kopaonik je svoje putovanje nastavio ka Štutgartu gde su našim zemljacima, takođe, priredili celovečernji folklorni koncert.

Izostao pogled s tornja

Imali smo želju da vidimo Frankfurt i sa visine, sa tornja u centru grada, ali nažalost nije nam se ostvarila ta želja. Bila je tolika gužva pa smo odustali jer smo bili ograničeni vremenom. Domaćini su bili stvarno predivni i zahvalio bih se što su imali vremena za nas. Dolazak u Frankfurt je uspeo 100 posto, kaže Mirko Premović.

Izvor:
Z. Vicelarević - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here