pixabay.com
Foto: Ilustracija

Savezna vlada je postigla sporazum sa vladom Zapadne Australije da do 2026. godine sve državne škole u toj jurisdikciji postanu u potpunosti finansirane.

Ovo je prvi od osam sporazuma o kojima će savezna vlada pregovarati s vladama drugih država i teritorija do kraja godine. Ujedno, predstavlja presedan za slične aranžmane u bilo kojoj drugoj oblasti.

Međutim, sve ostale države su za sada odbile dogovor kakav je postignut između vlade Entonija Albanezea i Zapadne Australije o unapređenom sufinansiranju državnih škola, pozivajući Komonvelt da jednostrano poveća svoj udeo u finansiranju kako bi se zatvorio jaz u finansiranju državnih škola.

O čemu se zapravo radi? Sporazumi između savezne i državnih vlada treba da utvrde aranžmane za finansiranje osnovnih i srednjih škola širom zemlje.

Federalni ministar obrazovanja Džejson Kler je potvrdio polovinom nedelje da će Komonvelt dati Zapadnoj Australiji dodatnih 777,4 miliona dolara tokom pet godina, povećavajući udeo Komonvelta u finansiranju državnih škola sa 20 na 22,5 odsto.

Međutim, ovaj sporazum ujedno zahteva od Zapadne Australije, da takođe poveća sopstvenu potrošnju na državne škole za najmanje jednak iznos.

Prema rečima ministra Klera, novo federalno finansiranje za Zapadnu Australiju biće vezano za davanje više resursa nastavnicima i pomoć deci koja su u zaostatku s učenjem.

Pritom, kada je reč o formulaciji „potpuno finansirano“ treba imati u vidu da se to odnosi na iznos utvrđen Standardom školskih resursa (SRS), koji predstavlja procenu koliko je sredstava potrebno školi da zadovolji potrebe svojih učenika, a koja je preporučena u veoma značajnom Gonski izveštaju iz 2011.

Prema tim preporukama, države bi trebalo da obezbede 75 odsto finansija državnih škola, a savezna vlast 20 odsto, što znači da je najmanje pet odsto ostalo nepokriveno.

Zato i ne treba da čudi da je nivo finansiranja državnih škola dugo bio izvor spora, posebno kada je došlo do opadanja akademskih rezultata učenika i nedostatka nastavnika.

Sem toga, prema nalazima nezavisne revizije, objavljene krajem prošle godine, skoro sve državne škole nisu bile finansirane prema SRS. S druge strane, privatne škole su bile u proseku finansirane na nivou ili i više od svog punog državnog nivoa finansiranja.

Panel koji je razmatrao Nacionalni sporazum o reformi školstva rekao je da je jaz između privilegovanih učenika i učenika u školama u nepovoljnom položaju sve veći.

Pored toga je rečeno da je potrebno da se uradi anketa među učenicima, kako bi se saznalo da li im je potrebna dodatna pomoć u učenju, kao i da se nastavnicima pruži ciljanija podrška.

– Želim da postignem ovakav sporazum sa svakom državom i teritorijom u Australiji, kako bismo bili sigurni da u potpunosti i pošteno finansiramo sve naše škole i da sva naša deca imaju koristi od ove vrste reformi – istakao je ministar Kler tokom boravka u Pertu.

Ministar obrazovanja Zapadne Australije Toni Buti je rekao da će sporazum dovesti do stvarnih poboljšanja uslova za đake, posebno one koji potiču iz siromašnijih porodica.

– Sve reforme će se fokusirati na poboljšanje jednakosti i izvrsnosti u školama, za podržavanje dobrobiti učenika i nastavnika, i obezbeđivanje snažne i održive radne snage nastavnika i nenastavnog školskog osoblja – naglasio je ministar Buti.

Vlade ne ispunjavaju obaveze

Trenutno nijedna državna škola u Australiji, osim škola u Kanberi, nisu finansirane na nivou SRS standarda. Zato je portparolka savezne opozicije za obrazovanje Sara Henderson rekla da vlada mora da učini više.

– Prema strukturi finansiranja iz Revizije Gonskog, Komonvelt zapravo ispunjava svoju obavezu, obezbeđujući 20 odsto finansiranja državnim školama – rekla je senatorka Henderson.

Ona je ujedno napomenula da je veliki jaz među državama u pogledu dela finansiranja koji obezbeđuju. Tako, Severna teritorija obezbeđuje svega 59 odsto finansija, a Viktorija 70 odsto.

Privatne škole preplaćene

Australijski sindikat obrazovanja pozdravio je sporazum sa Zapadnom Australijom, ali je istakao da je potrebno više ulaganja u škole širom zemlje. Predsednica sindikata Korina Hejtorp je rekla da Komonvelt treba da podigne svoj udeo u SRS na 25 odsto za države i 40 odsto za Severnu teritoriju.

– Komonvelt je decenijama nedovoljno finansirao državne škole, dok je privatne preterano finansirao. Samo 1,6 odsto federalnog budžeta se troši na državne škole – naglasila je Hejtrop.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here