youtube/N1
Milorad Pupovac

Nije još doneta definitivna odluka o odlasku potpredsednika Vlade Borisa Miloševića u Knin, na obeležavanje “Oluje”. Što se nas tiče, uskoro ćemo reći ono što sve zanima. Na putu smo ka tome, ali se i dalje usaglašavaju važni detalji, izjavio je Milorad Pupovac.

Milorad Pupovac, lider SDSS, u izjavi za Novosti dodaje da su mu sasvim jasne reakcije javnosti.

„Za sve Srbe, a posebno one koji su u Hrvatskoj ili iz Hrvatske, “Oluja” je teška i bolna tema. To je istorijski gubitak, koji je za razliku od nekih drugih teških stradanja, u ovom slučaju, kada je po sredi srpska polulacija – nenadoknadiv. Mi smo nakon 25 godina od rata, svesni svega ovoga, možda više nego bilo ko drugi, jer nosimo sve terete hrvatsko-srpskih sukobljavanja u 20. veku i sva su se prelomila preko naših leđa. I uprkos svim iskušenjima, odlučili smo da na najtežem mestu pokušamo da vidimo može li se izaći iz rovova, koji su u ratovima iskopani, a i dalje stoje otkopani. I da pritom učinimo sve da taj gest bude takav da nanese što je moguće manje prisećanja na patnje, a da bude glas koji će priznati patnje sa one strane, sa koje do sada nije dolazilo.

Prema rečima Pupovca, “svesni svih rizika, razgovaramo o tome i stvaramo pretpostavke za to, a najveći teret u ovoj priči je na Borisu Miloševiću, koji je potpredsednik vlade i koji je i sam, sa svojom porodicom iskusio sve strahote ratnog stradanja Srba”.

– Iz tog razloga želimo reći, da Boris ne ide da slavi, nego ide da žrtvuje sebe za to da i srpske žrtve budu priznate, da i srpske patnje budu priznate i da čujemo reči žaljenja. Da mesta koja su svi zaboravili, poput Grubora, posete najviši hrvatski predstavnici, kao što se najavljuje da će doći potpredsednik Vlade Tomislav Medved i predsednik države Zoran Milanović i kao što je premijer Andrej Plenković spreman da ode u Varivode – kaže Pupovac.

Na pitanje šta je garancija da će Hrvati konačno priznati srpske žrtve, Pupovac kaže:

– Razgovori koje smo vodili i koje vodimo sa predstavnicima vlasti predstavljaju osnovu za to. To je prvi put da se takvi razgovori vode, otvoreni i direktni. Nisu nimalo laki, ni za nas, ni za naše sagovornike. Da li postoje rizici? Postoje. Da li treba rizikovati? Ako ima šanse – treba – zaključuje on.

6 COMMENTS

  1. Ti si jedna sramota ako odes, znas kako ce hrvati to pretsatviti celom svetu koliko moras biti poremecen da ne svatis.

  2. Dimitrije: Srbija je uvek bila kolevka heroja i izdajnickih splacina.Od turskih vazala do borbi u tudjim uniformama. Ali i od Kajmakčalana do Kozare i ostalih ofanziva i herojskih odbrana – gde su srpski heroji sa pesmom bez straha – zivot davali.
    A izdajica i splacina imas u svim narodima.Ne samo u Srba. Mozda je nekad pruziti ruku puno teze, nego jurisati. Licno bih Miloradu preporucio da ostane kući.

  3. Svaka mu cast sto ce ici na godisnjicu Oluje u Knin! To je postovanje zemlji u kojoj zivimo i pridonosi pomirenju i oprastanju.

  4. Пуповац:”НЕ ИДЕМО ДА СЛАВИМО ОЛУЈУ,АЛИ”… може бити и да запевамо! Господине Пуповац,основни
    је ред кад одете некоме ко слави,како год Ви то оправдали,ипак ћете морати да поделите и мало радости
    са “домаћином” ако ни због чега другог,када сте већ дошли,онда из пристојности. КО ЈЕ У ЖАЛОСТИ НЕ ИДЕ КОД ОНОГА КО СЕ ВЕСЕЛИ !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here