Tanjug
Milorad Pupovac

“Rezultati izbora u Hrvatskoj delimično su očekivani, ali i delimično iznenađujući”, izjavio je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

– Bilo je vidljivo da se HDZ oporavlja zadnjih desetak dana, ali da će Restart koalicija proći ovako loše, to nije bilo vidljivo. U celini gledano imaćemo težak Sabor – ocenio je Pupovac.

Na pitanje hoće li SDSS ići u koaliciju s HDZ-om, Pupovac je odgovorio da će njegova stranka sačekati ukupne rezultate.

– HDZ je očuvao političku snagu u političkom životu koja mu pruža mogućnost da formira koaliciju – rekao je Pupovac.

On je dodao kako SDSS u ovom trenutku ne razmišlja o postavljanju uslova HDZ-u, već isključivo o svojim izbornim rezultatima.

SDSS-u sva tri mandata srpske manjine

Na izborima održanim u nedelju u Hrvatskoj, najviše glasova srpske nacionalne manjine dobili su kandidati SDSS-a Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika, Pupovac je osvojio 10.732 glasa, Jeckov 8.375, a Boris Milošević 7.712 glasova.

Pored njih, kandidati su bili Srđan Milaković (2.010 glasova), Siniša Ljubojević (1.196) i Jovica Radmanović (1.178).

Mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru ponovo će zastupati kao i u poslednjem sazivu sabora Robert Janković koji je bio i jedini kandidat.

Za zastupnika italijanske nacionalne manjine ponovno je izabran Furio Radin koji je bio jedini kandidat, a za njega je zanimljivo to sto je u saborske klupe prvi put ušao još 1992. i smatra se najdugovečnijim saborskim poslanikom.

Najviše glasova češke i slovačke nacionalne manjine ponovno je, kao i na poslednjim parlamentarnim manjinama 2016., osvojio Vladimir Bilek (1.514), dok je njegov protivkandidat Ivan Komak dobio 180 glasova.

Veljko Kajtazi ponovno će biti saborski poslanik pripadnika austrijske, bugarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i jevrejske nacionalne manjine.

Poslanica za albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovenačku i makedonsku manjinu ponovno će biti Ermina Lekaj Prljaskaj koja je sa 1.708 glasova pobedila šestoricu protivkandidata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here