youtube/N1
Milorad Pupovac

Poslanik u hrvatskom Saboru i predsednik SDSS Milorad Pupovac, rekao je večeras da ga raduje što je patrijarh srpski Irinej poslao poruku ohrabrenja za sve one koji se upute putem pomirenja Srbije i Hrvatske i naglasio da bi poklič “za dom spremni” trebalo skloniti iz javnog života.

Pupovac smatra da će biti potrebno još vremena, postupaka, reči i dela kako bi bila “ispečena i ukusna pogača pomirenja”.

Odgovarajući na pitanje novinara RTL-a o tome da li će Beograd i Zagreb shvatiti poruku da je pravo vreme za pomirenje, rekao da je potrebno vreme da to valjano shvate obe strane.

– Mi smo napravili prve korake s predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj. Sada je na predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj da se predstavnicima državne vlasti u Srbiji naprave prve korake. U međuvremenu će biti napravljeni još neki koraci koji će učvrstiti veru u to da to nije privremen i prigodan čin, nego da je reč, govorimo o onome što se dogodilo u Kninu, nego da je reč o nečemu na čemu će se raditi još mesecima i godinama – objasnio je Pupovac.

Smatra da je za sve to bilo potrebno vreme, da stvari sazru i da dođu ljudi koji će moći da ponesu teret na leđima onoga što je poneseno u Kninu i što će se nositi još veoma dugo.

Pupovac je kategoričan da poklič “za dom spremni” treba skloniti iz javnog prostora.

– Treba ga maknuti iz legalnog prostora. To je, bez obzira što se koristio tokom rata 1991-1995, taj pozdrav je originalno ustaški pozdrav, pozdrav jedne kvislinške tvorevine koja je bila zločinačka i koja je počinila genocid na Jevrejima, Romima i Srbima, koja je istrebljivala sve protivnike režima, pre svega, antifašiste. Taj pozdrav narušava ono što je želja da se stvori u današnjoj Hrvatskoj, a to su čvrsti demokratski temelji, mir u zemlji, mir na granicama i pomirenje između Hrvata i Srba – kazao je Pupovac.

On je objasnio i zašto je u subotu bio ošstar prema ministru spoljnih poslova Gordanu Grliću Radmanu, istakavši da je u ovom trenutku veoma važno da svako doprinese otklanjanju nesporazuma i da se doprinese onome što je “zamešeno u Kninu u toj pogači pomirenja”.

– Ne treba nastaviti retoriku kakvu smo imali dosad, bez obzira da li neko dao povod za to. Hrvatska sa svoje strane, s obzirom na to da je srpska zajednica učinila i doprinela, ne treba to da čini – kazao je on.

– A s druge strane, u Hrvatskoj se događaju incidenti. Incidenti koji se događaju svako leto i svake godine i ne samo leti i ne samo svake godine. Napadi na turiste. Ispisivanje na auto, traktor: ”za dom spremni”. Poruke, s jedne strane, podrugivanja sa žrtvama, a s druge strane proterivanja, a s treće strane, zločinačke poruke kada je posredi taj poklič – objasnio je Pupovac.

Da sam na mestu ministra Radmana, rekao je Pupovac, ja bih nazvao svog kolegu u Beogradu i rekao: žao mi je, učinićemo sve da se to ne ponovi.

– Ili bih napisao notu i poslao je u pisanoj formi. Ili bih zamolio gradonačelnika da on to uradi i poseti te ljude i da im kaže da Hrvatska takve stvari ne podržava. U ovom trenutku nama su potebni takvi postupci – zaključio je Pupovac.

5 COMMENTS

  1. “pogača pomirenja” Још један Србин позива поезију за спас. Са чим га дрогирају у Кроацији. Није позвао Бога у помоћ за конфликте са Усташама.

  2. Ne prica ni Srpski ni Krajiski izdajica … pri tom otac Borisa Milosevica je bio u Hrvatskoj vojsci, pa se pitam kao Krajisnik koga vasa stranka zastupa i ko glasa za vas?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here