EPA/Valdrin Xhemaj

„Vest o dogovoru kojim se predviđa uspostavljane direktne avionske linije između Beograda i Prištine privukla je veliku pažnju javnosti, zato što je Briselski dijalog zbog uvođenja taksi u krizi, ali i zbog toga što je Vašington pokazao nameru da se aktivnije angažuje na ovom pitanju“, ocenio je za Kosovo Onlajn spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović.

– Briselski dijalog se više od godinu dana nakon odluke Prištine da posegne za nelegalnim taksama na robu iz centralne Srbije nalazi u svojevrsnoj krizi, pa je malo ko očekivao da u takvim okolnostima može doći do bilo kakvog novog sporazuma dve strane – rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, pažnju javnosti izazvalo je i to što iza dogovora stoje specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel i njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen.

– I Donald Tramp ga je javno podržao, što ukazuje na veliku pažnju koju Bela kuća posvećuje problemu Kosova i Metohije, ali i nagoveštava aktivniji angažman Vašingtona tokom 2020. godine na planu potrage za kompromisnim rešenjem za ovo bolno i kompleksno pitanje – istakao je Starović.

– Uspostavljanje direktne avionske linije Beograd-Priština je dobra vest,  s obzirom da se zvanični Beograd godinama unazad zalaže za bolje saobraćajno povezivanje naše južne pokrajine sa centralnom Srbijom – smatra on.

– Ali, možda još važnije od toga, povezivanje Prištine i Beograda direktnom avio-linijom će značajno uticati na razvoj društvene svesti kosmetskih Albanaca, koji bi konačno morali da shvate kako njihov put ka Evropi vodi isključivo preko Beograda, i to ne samo u domenu saobraćaja, već i kada govorimo o ekonomskoj saradnji i nužnom političkom kompromisu – zaključio je Starović.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime