Tanjug
Interpol

Pokušaji Kosova da se priključi najvećoj međunarodnoj organizaciji za policijsku saradnju Interpol već više od devet godina završavaju neuspesima, jednim delom zbog agresivnog lobiranja Srbije, a drugim zbog kosovskih vlasti koje nikada nisu prioritetno pristupile članstvu, piše Zeri.

Posle neuspeha koje je doživelo 2018. Kosovo je i ove godine, peti put, pokušalo da postane deo Interpola. Međutim ni sada put Kosova ka članstvu u najveću mađunarodnu policijsku organizaciju nije dovršeno, ocenjuju stručnaci za bezbednost.

Kako navode, neuspeh nije usledio zbog 2/3 glasova koje Kosovo nije obezbedilo, već zbog zahteva vlasti u Prištini, koje su dan nakon što je započela Skupština ove organizacije, odlučile da do naredne godine povuku zahtev za članstvo.

Zeri dalje piše da vršilac dužnosti premijera Ramuš Haradinaj u početku nije podržao ideju da Kosovo povuče svoj zahtev, ali je ipak odlučilo da odstupi od procesa učlanjenja Kosova.

“Ramuš Haradinaj, uzimajući u obzir okolnosti stvorene i zasnovane na njegovim nadležnostima kao vršioca dužnosti premijera i na preporuku Ministarstva spoljnih poslova, zatražio je odlaganje glasanja Kosova za članstvo u Interpol za narednu godinu”, glasio je zahtev premijera koji se citira u prištinskim medijima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here