EPA-EFE
Foto: Ilustracija

F-35, ukidanje viza, investicije i put na Mesec — potencijalne teme razgovora tokom posete bugarskog premijera Bojka Borisova Americi, izjavio je bivši ministar inostranih poslova Solomon Pasi bugarskoj nacionalnoj televiziji (BNT).

Najpre treba pokrenuti pitanje daljeg razvoja bugarskog naoružanja, pre svega o kupovini F-35, rekao je on.

Bugarska je kupila F-16, ali treba da razmisli o kupovini aviona naredne generacije.

„Oni (F-35) se masovno pojavljuju i u Pentagonu i svuda u svetu, tako da Bugarska treba da razmišlja strateški — na 10-15 godina unapred“, izjavio je Pasi.

Zamenik šefa diplomatije takođe smatra da je Bugarskoj potrebno veće vojno prisustvo SAD u Crnom moru.

„To je nešto što može da omete napade gospodina Putina“, rekao je bivši ministar.

Osim toga, Borisov treba da zatraži od predsednika Donalda Trampa da SAD uključe Bugare u svoju narednu misiju na Mesec, dodao je Pasi.

On je naglasio da treba pokrenuti pitanje ukidanja viza, povećanja američkih investicija i ispuniti davnašnji san Bugarske — da pošalje čoveka na Mesec.

„Sada je pravo vreme da se pređe na realizaciju starog sna Bugarske u našim bilateralnim odnosima: poslati kosmonauta sa (misijom) NATO-a“, naglasio je.

2 KOMENTARA

  1. E Bugari,pa stvarno:daj malo mućnite glavom koliko ste bitni aMerici:vi ste za nju živi zid prema Rusiji.Kad dodje ne daj bože do takvog sukoba onda ćete osetiti pravu ljubav NATO pakta EU i aMerike.Svi ćete prvi biti na udaru braneći američke interese.Pa dobro treba glavu na panj za prijatelje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime