EPA/Pavel Bednyakov
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija 2014. nije bila spremna da pokrene specijalnu vojnu operaciju za zaštitu stanovništva Donbasa, jer je to bila znatno ozbiljnija akcija nego Krimsko proleće, kada je to poluostrvo pripojeno Rusiji.

– Rusija mora da uradi mnogo toga za razvoj vojske, a za razliku od 2014. godine, sada poseduje hipersonično oružje – rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu televiziji “Rusija 1”.

– Radilo se o obezbeđivanju hrane, supstituciji uvoza, jačanju finansijskog sistema i razvoju modernog naoružanja – naveo je Putin i istakao da, uprkos očekivanjima protivnika, u Rusiji se ništa nije urušilo, finansijski sistem funkcioniše, banke povećavaju svoje mogućnosti.

S druge strane, dodao je, veoma je teško reći šta bi se dogodilo 2014. godine.

– Imamo mnogo toga da uradimo, recimo, za razvoj kopnenih snaga. Tada nismo imali hipersonično oružje, ali sada imamo! Da, mi ga zapravo ne koristimo, ali ga imamo. Vidite? Imamo i druge savremene sisteme, 2014. godine nismo imali ništa slično – rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija je tada polazila od toga da će se situacija u Donbasu rešiti apsolutno mirnim sredstvima.

– Što se tiče Donbasa, računali smo na to da ćemo uspeti da rešimo ovaj problem mirnim putem. Ali, kako se sada ispostavilo – jednostavno su nas vukli za nos, niko od naših takozvanih partnera nije ni nameravao da nešto rešava mirnim sredstvima, već su Ukrajinu upumpavali oružjem i pripremili je za sukob. Ona je preduzela dve velike vojne operacije, koristeći tešku opremu, artiljeriju, avijaciju – naglasio je ruski predsednik.

4 COMMENTS

  1. Putin se ne pravda, jer Pravda je na pravoslavnoj strani…!!!! Tačno je…2014 god. Sve ovo oružje današnje Rusko ga tada nije imala….Sad je ti đinovski izazov za Ameriku…jer nema ona tu stručnist i silu….kako reće Pantić USA I de pravo u Prdekanu….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here