EPA-EFE/MICHAIL KLIMENTYEV
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je uoči susreta sa američkim liderom Džozefom Bajdenom u Ženevi dao intervju američkoj televiziji „En-Bi-Si“ tokom kojeg je ocenio da se vojne vežbe NATO-a i SAD održavaju u neposrednoj blizini ruskih granica, te je postavio pitanje šta bi se desilo kad bi Rusija učinila isto to.

– Zamislite da smo mi poslali našu vojsku neposredno do vaših granica. Kakav bi bio vaš odgovor? – upitao je Putin.

Američka televizija podseća i da, kada su Putina pitali o nedavnom prebacivanju ruske vojske u blizini ukrajinskih granica, zbog čega su se svi zabrinuli od moguće invazije, Putin je rekao da Rusija vojne vežbe sprovodi isključivo na sopstvenoj teritoriji. Ruski predsednik je naveo činjenicu da NATO na rutinskoj osnovi sprovodi vojne vežbe u blizini ruskih granica, kao i činjenicu da Amerika sprovodi manevre na Aljaski, koja je takođe u blizini ruskih granica.

Sve optužbe su farsa

On je takođe odbacio sve optužbe koje se tiču umešanosti Rusije u izborne procese, dok je za optužbe da je Rusija ili da su ruski hakeri odgovorni za sajber napade u Americi rekao da je to – „farsa“.

„Optuživali su nas za mnoge stvari. Za mešanje u izbore, za sajber napade i tako dalje. Nijednom, ali nijednom se nisu potrudili da predoče bilo kakve dokaze. To su samo neosnovane optužbe“, rekao je Putin.

Međutim, upitan od strane voditelja da li je zabrinut da je američka obaveštajna služba možda već duboko pronikla u ruske mreže i da je u stanju na nanese ozbiljniju štetu, Putin je rekao da, iako je to moguće, takva opcija ga ne plaši.

Sa druge strane, Putin je konstatovao da je Rusija zabrinuta zbog sajber delatnosti NATO-a.

– To čega se plaše u Americi može predstavljati opasnost i za nas. NATO je sajber prostranstvo proglasila borbenom zonom. Oni nešto planiraju, nešto spremaju, naravno da nas to zabrinjava – rekao je Putin.

Izrazio je, međutim, nadu i da će Rusija i Amerika pokrenuti proces saradnje kada je reč o borbi protiv sajber kriminala.

– Hajde da sednemo zajedno, da razgovaramo, da pronađemo kompromisna rešenja koja će biti prihvatljiva za obe strane – istakao je.

Putin se osvrnuo i na pitanje ruskog blogera Alekseja Navaljnog rekavši da će se prema njemu ophoditi ništa lošije nego prema drugim zatvorenicima.

Upitan da li je on lično naredio ubistvo Navaljnog, Putin je rekao da Rusija „nema naviku da ubija bilo koga“.

Moguća razmena zarobljenika

Putin je tokom intervjua za „En-bi-si“, rekao i da bi tokom predstojećeg samita sa američkim državnim vrhom moglo biti razmotreno pitanje razmene zarobljenika.

Naime, na pitanje da li je spreman da razmotri pitanje razmene zarobljenika on je odgovorio: „Da, naravno“.

– Znam da u Rusiji postoji nekoliko građana SAD koji su osuđeni i koji su u zatvoru. Međutim, neuporedivo više je ruskih građana koji se nalaze u američkim zatvorima. Te brojke su jednostavno neuporedive – dodao je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here