EPA
Vladimir Putin

Severna Koreja je počela da prebacuje artiljeriju Rusiji jačajući snage predsednika Vladimira Putina u ratu u Ukrajini, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za CBS njuz.

On nije naveo da li je transfer deo novog, dugoročnog lanca snabdevanja ili je reč o ograničenoj pošiljci, niti šta Severna Koreja dobija zauzvrat za oružje.

Kim je Putinu tokom sastanka u Rusiji prošlog meseca rekao da može da računa na „punu i bezuslovnu podršku” Severne Koreje za „svetu borbu” Rusije u odbrani njenih bezbednosnih interesa, prenosi američki TV kanal.

Jedan visoki južnokorejski zvaničnik rekao je za CBS njuz da je Seul zabrinut da bi Kim mogao da traži tehnologiju od Rusije za izgradnju podmornica na nuklearni pogon i naprednijih raketa i satelita, pored saradnje na konvencionalnom oružju.

Zvaničnik je upozorio da bi, ako se bilateralne veze Rusije i Severne Koreje prodube do te mere, to ojačalo Kimovu sposobnost da ugrozi ne samo bliske azijske saveznike Amerike Južnu Koreju i Japan, već i ceo svet.

Sa druge strane, kako prenosi CBS, SAD su ukrajinskim snagama predale zalihe municije zaplenjene iz Irana, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Skladište iranske municije koju su SAD prebacile u Ukrajinu uključuje više od milion metaka kalibra 7,62 mm, koji se koriste za mitraljeze i puške, navodi CBS.

Municiju je u decembru 2022. zaplenila američka mornarica sa broda koji je krenuo iz Irana u Jemen, gde Teheran podržava pobunjeničke snage Huti uključene u građanski rat u toj zemlji.

Centralna komanda američke vojske potvrdila je da je u ponedeljak prebacila municiju u Ukrajinu.

Uz dodatno američko finansiranje Ukrajine, koje je za sada zamrznuto usred rasprave oko budžeta savezne vlade, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je iskoristila transfer iranske municije kao rešenje za nastavak podrške Kijevu, navodi CBS.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here