EPA
Veliki u prvom planu: Donald Tramp i Vladimir Putin ispred Angele Merkel i Emanuela Makrona

Rusija, za razliku od Evrope, nema kome da se obrati za pomoć ako budžet ne može da ispuni svoje socijalne obaveze, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

– Šta u praksi znači (otkup državnih obveznica od strane Centralnih banaka)? Centralna banka otkupljuje državne obveznice – to je samo emisija. Do čega to dovodi? Do povećanja novčane mase, može dovesti do povećanja inflacije. Moramo biti veoma oprezni u vezi sa tim – rekao je ruski predsednik na plenarnom zasedanju foruma „Rusija zove!“.

– Ako raste inflacija, rastu i cene. A moraju se osigurati socijalne obaveze države. To znači da će budžetski deficit i dalje rasti. I dobro, Evropa ima neku, reklo bi se strogu, ali ipak dobru tetku od koje uvek može da traži pomoć. Znate na koga mislim – Nemačku. Mi nemamo kome da se obratimo za pomoć. U tome je razlika – zaključio je Putin.

Šef države je ranije izjavio da Rusija nema potrebe za sprovođenjem politike kvantitativnog popuštanja.

Trenutno Banka Rusije vodi meku monetarnu politiku kroz smanjenje ključne stope. Nekonvencionalnije metode uključuju kvantitativno popuštanje, koje se trenutno koristi u velikom broju evropskih zemalja.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime