EPA/Sergei Guneyev
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin pokrenuo je četiri investiciona projekta na Dalekom istoku i uverio da će vlasti podržati sve takve poduhvate.

Šef države se na marginama Istočnog ekonomskog foruma upoznao sa rezultatima razvoja Dalekog istoka u formatu interaktivne prezentacije. Na forumu su predstavljeni i novi projekti.

Putin je čestitao investitorima „na pravom izboru mesta za primenu napora i kapitala“ i stručnjacima preduzeća koja započinju nove poslove, a dodao je i da će Rusija nastaviti da „podržava sve vaše napore u razvoju Dalekog istoka. To će svakako biti od koristi za razvoj Dalekog istoka i čitave ogromne zemlje“, naglasio je šef države.

Saradnja na Severnom morskom putu

Putin je, takođe, potvrdio da je Rusija spremna da sarađuje sa stranim partnerima u okviru projekta Severni morski put i dodao da ne namerava nikog da ograničava na tim maršrutama.

– Polazimo od činjenice da ćemo sa svima raditi vrlo korektno u okviru međunarodnog prava, Konvencije iz 1982. godine – rekao je Putin tokom razgovora sa kadetima Pomorskog državnog univerziteta „Neveljski“ u Vladivostoku.

On je podsetio da „značajan deo povoljne maršrute prolazi kroz naše unutrašnje vode, preko teritorijalnog mora“.

– To nam, naravno, stvara ogromne konkurentske prednosti. Ali to ne znači da nameravamo nekoga da ograničavamo – istakao je Putin i naglasio da će Rusija raditi „sa svima koji to žele, jer smo sami zainteresovani za to“.

Putin je naveo da je o ovoj temi razgovarao, između ostalog, i sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom na sastanku u Ženevi.

– Razgovarali smo o tome, oni takođe žele da se pridruže ovom poslu. Žele i zemlje Azijsko-pacifičkog regiona i Indija i Kina. To je svima interesantno – primetio je predsednik Rusije.

Predsednik je primetio da je u proteklih pet godina u Rusiji naručeno 600 novih velikih brodova, od kojih je 300 već izgrađeno. Takođe je dodao da će 2024. godine obim prevoza tereta duž Severnog morskog puta biti 80 miliona tona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here