EPA/Maxim Shipenkov
Džo Bajden i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

Zbog toga što je Srbija istinski neutralna zemlja i vojno i politički, a Balkan mesto susretanja interesa dve velike sile, Beograd ima sve adute da bude mesto samita ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, smatraju analitičari.

Pitanje može li Beograd kao neutralan teren da bude domaćin sastanku Putina i Bajdena otvorili su ruski mediji.

– Ako za ove pregovore tražite istinski neutralnu zemlju, čini se da je Srbija najpoželjnija opcija – navodi se u njima.

Mada se Beograd za tu ulogu nije kandidovao, kako napominju, ne sumnjaju da bi to učinio ako bi bilo nagoveštaja da bi tako nešto bilo moguće i sa radošću bi, smatraju, pristupio organizaciji takvog događaja.

Za samit Putina i Bajdena Beograd ima adute

Na pitanje kakvi su izgledi Beograda, nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže  da je i njemu pala na pamet ideja da bi Beograd mogao da bude domaćin kada je čuo da bi trebalo da dođe do susreta dvojice državnika.

Gradove poput Beča, Ženeve, Helsinkija favorizuje, kaže on, to je što su oni prilično ustaljeni kao neutralna mesta za sretanje državnika, ali i dodaje da je Srbija najsvežiji primer zemlje koja je prodrla u vrh svetskog interesovanja po svojim pozitivnim dostignućima.

Prednosti Srbije

– U svakom slučaju, mi imamo tu prednost i moglo bi se desiti da to bude odlučujuće, jer Finska, koliko god bila neutralna, ona je politički svrstana uz Zapad čije ciljeve potpuno podržava – kaže Jovanović.

On, pri tom, smatra da se ne može na nedvosmilen način govoriti ni o njenoj vojnoj neutralnosti, iako nije članica NATO.

– S druge strane, Srbija je u središtu Balkana koji je na neki način meridijan koji razdvaja geopolitičke interse Amerike i Rusije. Svojevremeno je jedan američki državni sekretar rekao da se Srbija nalazi na liniji vatre, znači u osetljivoj zoni gde se susreću interesi dve velike sile, zbog čega bi možda bilo i prirodnije da se državnici ovde sretnu, a ne u tim ustaljenim mestima kao što su Beč ili Helsinki – ističe on.

On, međutim, ukazuje na još jedan razlog za susret u Beogradu. Za razliku od tih ustaljenih mesta suretnja on bi privukao veću svetsku radoznalost i bio mnogo interesantnije pokriven i medijski i politički.

A to je, smatra on, značajno i zbog toga što bi dalo početnu snagu tom sastanku na vrhu, jer od njega svet očekuje neki pozitivan prvi korak, a ne krah, jer zašto bi se inače sastajali.

– Sa te strane mislim da je Srbija u prednosti. Verujem da će Rusija to prihvatiti, jer zašto ne bi bila u prilog Srbije, ali s druge strane i Amerika možda može da bude zainteresovana jer se ona sada bori za uticaj i u Srbiji i na Balkanu. To bi možda Ameriku podstaklo da ovog puta ne ide u te poznate centre koji ne privlače bog zna kakvu medijsku i političku pažnju i mogu čak i da budu tretirani kao rutinska vest koja nema neki veliki značaj – ocenio je nekadašnji šef diplomatije.

Ono na šta ukazuje nekadašnji diplomata Zoran Milivojević je da je Bajden bio izričit u tome da se susret održi u Evropi što treba staviti u kontekst američke politike da poveže sve konce kada je u pitanju saradnja sa Briselom i evropskim saveznicima, imajući u vidu funkciju NATO-a, ali i američko-ruske odnose. Pitanje Ukrajine, koje je sada na sceni, je, kako napominje, direktno vezano za Evropu.

Tri razloga kvalifikuju Beograd

U tom kontekstu, malo je tih neutralnih mesta u Evropi, smatra on, ocenivši da ruska strana neće činiti nikakve ustupke da do susreta dođe na terenu koji nije u fokusu i ruskih interesa, ali i gde Rusija nema odgovarajuću prisutnost i odgovarajući uticaj. To je veoma važno, jer će, kako dodaje, i sam susret da markira pozicije vezano za uticaj i interese od globalnog karaktera.

– Spekulacije da bi to mogao da bude Beograd imaju smisla i to iz tri razloga. Prvi razlog je što je Srbija stvarno i vojno i politički neutralna i nezavisna i to ne samo proklamovano, nego i potvrđeno. Srbija ima odlične odnose i sa Moskvom, ali i sa Vašingtonom su ti odnosi na uzlaznoj liniji. Treća stvar, Balkan je interesantan, on je u fokusu interesa i ovde se prelamaju interesi i Rusije i Amerike na određeni način – slično Jovanoviću zaključio je i Milivojević.

Ono što je sasvim sigurno, dodaje on, Srbija kao neko ko ima dobre odnose sa svim akterina na današnjoj politlkoj sceni, sa Moskvom, Pekingom, Vašingtonom, ali i Briselom i Berlinom, bila bi zaista pogodno mesto i ima kapacitete i mehanizme da organizuje takav susret, a nesumnjivo bi bila dobar domaćin.

Za analitičara Dragomira Anđelkovića, sa stanovišta geopolitičke logike Beograd je najpogodnija lokacija jer ima izvanredne odnose sa Ruskom Federacijiom, a trudi se da ima maksimalno korektne odnose sa Zapadom.

Takva Srbija može da bude dobra destinacija za susret, pogotovo u ovoj tenzičnoj atmosferi, kaže on, ali i izražava skepsu da će u Bajdenovoj administraciji biti dobre volje da se Srbiji da na značaju.

– Sumnjam da će Zapad prihvatiti da Beograd bude destinacija gde će se održati sastanak. Rusija će sigurno to podržati ali za tu vrstu dogovora potrebne su dve strane. Otuda mislim da će se naći neka druga lokacija, a ne Beograd, koji bi bio prirodno najpogodnije mesto za tu vrstu samita – kaže Anđelković.

Pre tri godine Srbija je predložila da se susret Putina i tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa održi upravo u njenoj prestonici. Tadašnji šef diplomatije Ivica Dačić je ocenio da Srbija kao vojno neutralna zemlja ima spoljnopolitički kapacitet da zajedno ugosti predsednika Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država. Prethodno je Beograd već bio mesto susreta ruskog i američkog pregovarača — Vladislava Surkova i Kurta Volkera, kada su razgovarali o krizi u Ukrajini. Za samit Putina i Trampa je, međutim, odabrana Finska.

2 KOMENTARA

  1. Pa ne bi bilo loše pogotovo za Ameriku i pristankom predsednika Bajdena na sastanak u Beogradu bi se pokazala stvarna želja zapada da prihvati zemlju Balkana ne kao male ruse već kao istinski nezavisnu zemlju koja svojim ističe pravo na glas svih malih naroda širom celoga sveta. Lično; Ne verujem da je to moguće jer bez obzira na naše želje i snove mi se već nalazimo geografski na strani zapada a voz koji ide ka istoku kod nas više i ne zastaje .

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime