Putin i Čavez o nukelarnoj energiji

0

 

Putin će se sastati sa levičarskim liderom Venecuele Ugom Čavezom, a kasnije i sa bolivijskim predsednikom Evom Moralesom. Ovi južnoamerički lideri poznati su kao najveći regionalni protivnici politike SAD.

Čavez je izjavio da će Moskva i Karakas pojačati bezbednosne veze radi "nastavka jačanja odbrambene sposobnosti Venecuele".

"Mi nećemo napraviti atomsku bombu, ali ćemo nastaviti da razvijamo nuklearnu energiju u mirovne svrhe. Moramo da se pripremimo za eru posle upotrebe nafte", izjavio je Čavez u četvrtak uveče na sastanku državnog rukovodstva.
 

Venecuela je suočena sa krizom nestašice električne energije, zbog čega se Čavezova vlada okrenula Iranu i Rusiji, radi dobijanja pomoći u razvoju nuklearnog energetskog sektora.
 

Vrhunac Putinove posete biće osnivanje zajedničkog preduzeća između venecuelanske državne naftne kompanije „PDVSA" i konzorcijuma ruskih firmi radi eksploatacije velikog naftnog pojasa Orinoko.
 

Za realizaciju ovog projekta neophodne su investicije vredne 20 milijardi dolara u periodu od 40 godina. Ovo naftno nalazište moglo bi da daje 450.000 barela nafte dnevno, odnosno petinu sadašnjeg izvoza Venecuele.
 

Ruske kompanije koje su uključene u projekat pod imenom „Junin 6" su državni gigant „Rosneft", privatna firma „Lukoil", „TNK-BP" i „Surgutneftegas".
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here