Tanjug AP

Četvrtina ruskog gasa koji stiže u Tursku biće plaćan u rubljima, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom na marginama ŠOS-a u Samarkandu.

– Spremni smo da značajno povećamo naše isporuke u Tursku u svim pravcima koji su za vas interesantni. I, kao što znate, naš ugovor o snabdevanju Turske prirodnim gasom, ruskog porekla, uz plaćanje 25 odsto ovih isporuka u ruskim rubljama, trebao bi da stupi na snagu u bliskoj budućnosti. Pitanja su, koliko sam razumeo, dogovorena – rekao je Putin.
Ruski predsednik je istakao da Ankara pouzdano ispunjava svoje obaveze po pitanju tranzita ruskog goriva.

– Turska je postala jedan od najpouzdanijih pravaca za snabdevanje našim energentima, uključujući gasom, ne samo za sopstvene potrebe, već i za zemlje EU. Isporuke u Evropu “Turskim tokom” odvijaju se bez ikakvih prekida – rekao je on.

„Turska je u tom pogledu pouzdan partner i može da obezbedi pouzdane isporuke preko svoje teritorije u sve zemlje sveta, uključujući zemlje Azije, Latinske Amerike, Afrike, jer tamo uglavnom prodajemo – rekao je Putin tokom sastanka.
On je istakao tesnu koordinaciju Rusije i Turske o međunarodnim pitanjima.
Sastanak dva lidera je trajao 40 minuta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here