EPA/Pavel Golovkin
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su telefonom o nizu tema, sa akcentom na situaciju u Siriji, Libiji, kao i na borbu protiv virusa korona.

„Lideri su razmotrili saradnju u borbi protiv virusa korona, a dotakli su se i koraka koji treba da uslede posle pandemije. Takođe, razgovarali su i o situaciji u Siriji“, navodi se u saopštenju administracije turskog predsednika.

Kada je reč o Siriji, istaknuta je opredeljenost za intenziviranje zajedničkih napora na realizaciji rusko-turskih dogovora o Idlibu.

O kojim dogovorima je reč

Putin i Erdogan su se sastali u Moskvi 5. marta, kako bi razgovarali o regulisanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Sastanak je završen donošenjem zajedničkog dokumenta koji sadrži tri tačke: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dveju zemalja od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

Situacija u Idlibu zaoštrila se 27. februara, kada su ekstremisti terorističke grupe Hajat Tahrir el Šam napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Neophodno primirje i dijalog u Libiji

Dvojica lidera su tokom telefonskog razgovora izrazila i zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Libiji, naglasivši da je neophodno što pre postići primirje i započeti dijalog na bazi odluka donetih na Berlinskoj konferenciji u januaru, a u skladu s Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopšteno je iz Kremlja.

Saradnja u borba protiv virusa korona i na izradi vakcine

Nezaobilazna tema bio je i virus korona i način na koji se dve zemlje suočavaju i bore s tim problemom. Naglašen je značaj dalje saradnje odgovarajućih struktura po pitanju izrade vakcine.
Putin je zahvalio turskim partnerima na pomoći prilikom prebacivanja ruskih državljana iz Turske u Rusiju tokom pandemije, kao i za humanitarnu pomoć upućenu čitavom nizu ruskih regiona.
Na dnevnom redu bili su i bilateralni odnosi, posebno trgovinsko-ekonomska saradnja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here