Tanjug/AP
Kim Džong Un i Vladimir Putin

Predsednici Rusije i Severne Koreje, Vladimir Putin i Kim Džong Un potpisali su danas sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu, javila je agencija TASS.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov objasnio je da će novi dokument zameniti Ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći iz 1961. godine, Ugovor o prijateljstvu i dobrosusedskoj saradnji iz 2000. godine i Deklaraciju Moskve i Pjongjanga iz 2000. i 2001. godine.

Prema rečima Ušakova, potreba za novim dokumentom se ukazala posle promene geopolitičke situacije u svetu i regionu, kao i kvalitativnih promena bilateralnim odnosima.

Predstavnik Kremlja je napomenuo da će novi dokument biti u skladu sa svim fundamentalnim principima međunarodnog prava, neće biti nikakve konfrontacione prirode i neće biti usmeren ni protiv jedne zemlje, već će imati za cilj da obezbedi veću stabilnost u regionu severoistočne Azije, dodaje Tass.

Severnokorejski lider obećao je prethodno punu podršku ruskom ratu u Ukrajini pre nego što je danas započeo sastanak jedan na jedan sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Pjongjangu, u pokušaju da prošire svoju ekonomsku i vojnu saradnju i pokažu jedinstven front protiv Vašingtona, javlja AP.

Kako je objasnio pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, u formatu jedan na jedan dvojica šefova država mogu da razgovaraju o „najvažnijim, najosetljivijim pitanjima“, a članovi delegacija se mogu pridružiti, ako je potrebno, izvestila je iz Pjongjanga agencija TASS.

Istovremeno, AP – citirajući ruske ruske državne agencije TASS i RIA Novosti ističe da je Putin zahvalio Kimu na podršci u Ukrajini i rekao da će dve zemlje potpisati sporazum o jačanju svog partnerstva dok se obe „bore protiv imperijalističke hegemonističke politike Sjedinjenih Država i njenih satelita protiv Ruske Federacije“.

Putinova poseta dolazi u jeku rastuće zabrinutosti oko aranžmana o naoružanju u kojem Severna Koreja obezbeđuje Rusiji preko potrebnu municiju za podsticanje moskovskog rata u Ukrajini, u zamenu za ekonomsku pomoć i transfer tehnologije koji bi mogli da pojačaju pretnju koju predstavlja Kimovo nuklearno oružje i raketni program, ocenjuje američka agencija.

Severna Koreja je pod teškim UN Sankcije Saveta bezbednosti zbog svog programa naoružanja, dok se Rusija takođe suočava sa sankcijama Sjedinjenih Država i njenih zapadnih partnera zbog agresije na Ukrajinu.

Nakon razgovora jedan na jedan, očekuje se zajedničko saopštenje Putina i Kima.

Putin će, prema ranijim najavama, u sredu uveče otputovati u Vijetnam.

Kim je rekao da su odnosi između Moskve i Pjongjanga sada još bliži nego u sovjetsko vreme i nazvao Putinovu posetu prilikom da učvrsti njihovo „vatreno prijateljstvo“.

Kim je obećao „punu podršku i solidarnost svoje zemlje ruskoj vladi, vojsci i narodu u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini radi zaštite suvereniteta, bezbednosnih interesa i teritorijalnog integriteta“. Nije odmah bilo jasno kako bi ta podrška mogla izgledati, navodi AP.

Kim je u prošlosti koristio sličan jezik, dosledno govoreći da Severna Koreja podržava ono što on opisuje kao pravednu akciju za zaštitu interesa Rusije i okrivljujući za krizu „hegemonističku politiku Zapada predvođenog SAD“.

On je takođe pozdravio „važnu ulogu i misiju Rusije u očuvanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svetu“.

1 COMMENT

 1. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
  ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
  ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
  MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here