EPA
Vladimir Putin i Si Đinping

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Ðinping prisustvovaće samitu G20 na ostrvu Baliju u novembru, saopštio je danas savetnik indonežanskog predsednika.

Andi Viđajanto, bivši šef kabineta i nezvanični savetnik predsednika Džoka Vidodoa, potvrdio je britanskoj agenciji Rojters da će se dvojica lidera pridružiti samitu.

„Predsednik mi je rekao da i Si i Putin planiraju da prisustvuju samitu na Baliju“, rekao je Viđajanto.

Indonežanski predsednik je u četvrtak saopštio da su mu oba lidera dala svoja uveravanja, a kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije još odgovorilo na Rojtersov zahtev za komentar ove najave.

Portparol Kremlja je takođe odbio da komentariše najavljeni dolazak ruskog predsednika za Blumberg, ali je drugi zvaničnik upoznat sa situacijom rekao da Putin planira da lično prisustvuje sastanku.

Kineski zvaničnici navodno planiraju i novembarski sastanak u jugoistočnoj Aziji između Sija i američkog predsednika Džoa Bajdena, za koji se očekuje da prisustvuje samitu G20 na Baliju, navodi u izveštaju Vol strit džurnal.

Kao predsedavajući G20 ove godine, Indonezija se suočila sa pritiskom zapadnih zemalja da povuče svoj poziv Putinu zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Indonezija je takođe pozvala ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog da prisustvuje samitu na Baliju.

Vidodo je ove nedelje izjavio da su dve zemlje prihvatile Indoneziju kao “most mira“, navodi britanska agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here