EPA/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL
Predsednici Kine i Rusije Si Đinping i Vladimir Putin

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, razgovarali su telefonom o želji za aktivnim jačanjem bilateralne saradnje dveju zemalja. Lideri su izrazili čvrstu uzajamnu podršku zaštiti suvereniteta, nedopustivosti spoljnog uplitanja u unutrašnje stvari i obezbeđivanju poštovanja normi međunarodnog prava, saopštila je pres-služba Kremlja.

– Kineska strana spremna je da sprovodi usku koordinaciju i saradnju sa Rusijom u UN i mnogim drugim multilateralnim formatima, da štiti princip multilateralizma, suprotstavi se hegemoniji i politici jednostranih akcija, a takođe i da zajedno (sa Rusijom) brani međunarodnu pravdu – istakao je kineski predsednik.

Lideri Rusije i Kine ispoljili su interes za daljom tesnom koordinacijom napora na međunarodnoj sceni, pre svega u okviru Saveta bezbednosti UN, a takođe u okviru Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i BRIKS-a.

„(Predsednici su) istakli želju da se i dalje aktivno povećava ekonomska saradnja oslanjajući se na velike projekte u oblastima snabdevanja ugljovodonikom, mirnim atomima, civile avioindustrije, naučno-tehničke inovativne saradnje“, navedeno je u saopštenju.

Centralna televizija Kine prenela je da je kineski lider tokom razgovora s Putinom rekao da je u uslovima kada se savremena međunarodna situacija brzo menja – tesna strateška saradnja Rusije i Kine krajnje neophodna.

Predsednik Kine takođe je čestitao ruskom lideru na uspešnom glasanju o izmenama Ustava, istakavši da je taj korak od velikog značaja za jačanje ruske državnosti.

On se osvrnuo i na uzajamnu pomoć i podršku koju su Rusija i Kina pružale jedna drugoj za vreme pandemije, rekavši da su na taj način dve zemlje ispunile rusko-kineske odnose novim strateškim sadržajem. Dodao je i da Moskva i Peking treba da jačaju saradnju u oblasti visokih tehnologija, razvoja vakcine i lekova, kao i biološke bezbednosti.

Telefonski razgovor inicirala je kineska strana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here