Putin i Zelenski razgovarali o narednim koracima

sputniknews.com, Vestionline
0
EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

“Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarali su telefonom nakon obavljene razmene ruskih i ukrajinskih zatvorenika i pozitivno su ocenili taj događaj”, saopštio je Kremlj.

– Data je pozitivna ocena o oslobađanju i predaji lica koja su bila zatvorena u Ukrajini i Rusiji. Naglašen je, pre svega, humanitarni aspekt te akcije, koja ima veliki značaj za normalizaciju i ozdravljenje bilateralnih odnosa – naveo je Kremlj.

Ruski predsednik je ukrajinskom kolegi rekao da je potrebno na odgovarajući način pripremiti samit u „normandijskom formatu“, kako bi on zaista doprineo realizaciji Minskog sporazuma.

– Tokom razmene mišljenja o perspektivama organizovanja samita ‘normandijske četvorke’ predsednik Rusije je naveo da je neophodno nastaviti svestranu pripremu kako bi novi sastanak u tom formatu dao rezultate i realno doprineo ispunjavanju postojećih dogovora na najvišem nivou, pre svega, minskog kompleksa mera – naglašeno je iz Kremlja.

U saopštenju se dodaje i da su se Putin i Zelenski dogovorili da nastave kontakte. Šefovi država su naglasili važnost poštovalja primirja, kao i doslednog povlačenja snaga i sredstava na liniji razgraničenja suprotstavljenih strana.

Danas su avioni sa Rusima i Ukrajincima, oslobođenim u okviru dogovora Moskve i Kijeva o razmeni zatvorenika, sleteli u rusku, odnosno ukrajinsku prestonicu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here