EPA-EFE
Vladimir Putin i Mihail Mišustin

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je Državnoj dumi kandidata za premijera zemlje – Mihaila Mišustina, predsednika Federalne poreske službe Rusije, saopštila je pres-služba Kremlja.

“Predsednik Putin održao je radni sastanak sa Mihailom Mišustinom i ponudio mu mesto premijera. Dobivši saglasnost, predložio je Mišustinovu kandidaturu za mesto premijera na razmatranje u Državnoj dumi”, navodi se u saopštenju pres-službe.

Mihail Mišustin (53), kandidat za premijera Rusije, kako se navodi, nije se mnogo isticao u javnosti. Kako navodi AP, izbor Mišustina, koji nema političku težinu ukazuje da on neće imati nezavisnu ulogu.

Rođen je 3. marta 1966. godine, a diplomirao je na moskovskom univerzitetu za mašinstvo, gde je završio i postdiplomske studije.

Mišustin od 1998. radi u Vladi, a na čelu je Savezne poreske uprave od 2010.

Mišustin je 1989. diplomirao na Moskovskom univerzitetu za mašinstvo, na smeru za računarski dizajn, a 1992. na istom institutu završio je i doktorske studije iz ekonomije. Autor je tri knjige o poreskoj administraciji i 40 naučnih tekstova.

Nakon školovanja počeo je da radi kao direktor jedne ispitne laboratorije, a kasnije je predvodio upravni odbor Međunarodnog računarskog kluba (ICC). Kako se navodi, ICC je u svoje redove privukao velike strane kompanije i postao organizator Međunarodnog računarskog foruma.

U avgustu 1998. postavljen je za zamenika šefa Ruske federalne poreske službe a od marta 1999. do marta 2004. godine bio je zamenik ministra Ruske Federacije za poreze i dažbine.

U martu 2008. postao je predsednik grupe preduzeća UFG (UFG Asset Management) – jedne od najvećih kompanija koje rade u Rusiji na polju upravljanja imovinom, privatnim kapitalom i (zajedno sa Dojče Bankom) domaćim investicionim fondovima.

Kako navodi sajt “rucriminal.info” postao je poznat po tome što je 2002. godine organizovao uzimanje dva kredita Svetske banke za kupovinu računarske opreme u vrednosti od 100 i 160 miliona američkih dolara, a u isto vreme, sagradio je luksuznu kuću na autoputu Rublevo-Uspenski sa velikim sportskim kompleksom.

U biografiji Mišustina piše da je oženjen, ima trojicu sinova, zanima se za sport i igra hokej, a član je Nadzornog odbora hokejaškog kluba CSKA iz Moskve

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev objavio je danas objavio da cela Vlada podnosi ostavku, nakon Putinovog obraćanja Saveznoj skupštini, u kojem je izneo niz fundamentalnih izmena Ustava. Kako je napomenuo Medvedev – izmene će promeniti balans vlasti u zemlji.

Kasnije je Putin objavio da namerava da Medvedevu poveri funkciju zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

Mišustinovu kandidaturu Državna duma će razmatrati 16. januara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here