EPA/ITAR-TASS
Boris Jeljcin i Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da nije bio spreman da se kandiduje za predsednika zemlje kada ga je odlazeći šef države Boris Jeljcin pozvao da to učini pre 25 godina.

– To je kao Jenki na dvoru kralja Artura (knjiga Marka Tvena) ili nešto slično. Nemoguće je odgovoriti na ovo pitanje, jer je pitanje postavljeno u to vreme, u tom istorijskom i ekonomskom kontekstu u kome se zemlja nalazila, u unutrašnjepolitičkoj situaciji sa stanovišta unutrašnje bezbednosti. I sve to zajedno me je navelo da dam odgovor koji sam dao: “Nisam spreman za to” – rekao je Putin u intervjuu Dmitriju Kiseljovu, generalnom direktoru agencije „Rusija sevodnja“ čiji je Sputnjik deo.

On je objasnio da nije bio spreman ne zato što se nečeg plašio, već obima zadataka koji su stajali pred njim.

– Količina problema je svakim danom rasla kao lavina. Zato sam odgovorio iskreno. I ne zato što sam se, ponavljam, nečeg uplašio. Već zato što sam mislio da nisam spreman da rešim sve te probleme i ne daj Bože da uradim nešto gore. O tome se radilo. Zato sam to rekao apsolutno iskreno. I kad bih se vratio, ponovio bih isto – objasnio je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, odlučujući su bili razgovori sa Borisom Jeljcinom.

– Najvažnije je, na kraju krajeva, šta mi je tada odgovorio. Rekao je: “U redu, dobro, razumem. Još ćemo se vratiti na to”. I vraćali smo se na to nekoliko puta. Na kraju je rekao: “Ja sam iskusan čovek, znam šta radim, šta predlažem”. I rekao mi je još neke stvari. Neprijatno mi je da se hvalim – ali, rekao mi je neke pozitivne reči – prisetio se Putin.

A kada je počeo sa radom, sve je bilo sasvim drugačije, primetio je.

– Nije u pitanju strah, već stvar shvatanja, sposobnosti da se ti problemi rešavaju. Setite se kakva je bila 1999. godina – i u ekonomiji, i u bezbednosnoj sferi, u finansijama. U svemu – zaključio je ruski predsednik.

Predsednički izbori u Ruskoj Federaciji biće održani 15, 16. i 17. marta 2024. godine. Za mesto predsednika bore se četiri kandidata koje je registrovala Centralna izborna komisija: Leonid Slucki, Nikolaj Haritonov, Vladislav Davankov i Vladimir Putin.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here