EPA/Zoltan Mathe
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je u Siriji uspeh postignut, pored ostalog, zahvaljujući podršci kurdskog naroda.

„Želim da naglasim da smo, u istorijskom smislu, uvek imali veoma dobre odnose sa kurdskim narodom. I ne samo to, ono što smo sada uspeli da postignemo na granici Sirije i Turske, to se takođe čini uz podršku Kurda i u njihovom interesu. Oni to razumeju, u kurdskim naseljima naša vojna policija nailazi na veoma dobar odnos. Zbog toga što ljudi vide i razumeju da je ruska armija došla da ih zaštiti. To je očigledna činjenica“, rekao je Putin na sednici Saveta za međunacionalne odnose u ruskom gradu Naljčiku.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je pre nekoliko dana da je Ankara uverila Moskvu da neće nastavljati vojnu operaciju u Siriji. Lavrov je dodao da je povlačenje kurdskih oružanih grupa na severu Sirije gotovo završeno, ali je moguće da su ostala određena područja u kojima su još prisutni. On je dodao da će, ukoliko je to tako, povlačenje kurdskih snaga biti dovršeno.

Lavrov je objasnio da Rusija i predstavnici Kurda razgovaraju „pre svega u kontekstu realizacije rusko-turskog memoranduma, koji podrazumeva povlačenje jedinice Sirijskih demokratskih snaga zajedno s naoružanjem na 30 km od tursko-sirijske granice“. Lavrov je podsetio da je taj dogovor odobrio i predsednik Sirije Bašar Asad i rukovodioci Sirijskih demokratskih snaga.

Međunacionalni odnosi — prioritet za Rusiju

Tokom sednice Saveta za međunacionalne odnose u Naljčiku Vladimir Putin je, takođe, naglasio da za mnogonacionalnu zemlju poput Rusije nema važnijeg pitanja od međunacionalnih odnosa.

„U zemlji sa tako složenim etničkim i religioznim sastavom kao što je Rusija nema važnijeg pitanja od pitanja međunacionalnih odnosa. Prosto nema. Ako želimo da postignemo jedinstvo ruske nacije, mi smo, naravno, dužni da se bavimo tim pitanjem stalno i to ćemo činiti“, rekao je Putin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here