EPA
Vladimir Putin, Sergej Šojgu, Nikolaj Jevmenov i Aleksandar Dvornikov

Već ko zna koji put kruže glasine da je general Aleksandar Dvornikov nestao. Američki zvaničnici tvrde da se generalu već drugu nedelja gubi trag, i tako podstiču glasine da ga je Putin smenio.

Glavni ruski zapovednik u Ukrajini nije se pojavio u javnosti već dve nedelje i moguće je da više nije rukovodeći u vojnoj operaciji, javlja “Dejli mejl”.

General Aleksandar Dvornikov, optužen za ratne zločine, koji je pomogao sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu da ubija vlastiti narod, navodi ovaj medij, u aprilu je angažovan od strane ruskog predsednika Vladimira Putina u napadima na Donbas, nakon što je doživeo sramotni poraz i bio prisiljen na povlačenje iz Kijeva.

Američki zvaničnici tvrde da se generalu već drugu nedelju ne može ući u trag, i logično tako podstiču glasine da je smenjen.

Nije jedini na spisku

Ukoliko se pokaže da je to istina, general Dvornikov pridružiće se admiralu Igoru Osipovu, zapovedniku crnomorske flote i generalu pukovniku Sergeju Kiselu, vođi 1. gardijske tenkovske armije, za koje zapadni izvori tvrde da su smenjeni usled niza poraza na ukrajinskom ratištu. Veruje se da je suspendovan i general Valerij Gerasimov, šef ruskog glavnog stožera i da Putin još odlučuje o njegovoj sudbini.

Ova vest dolazi uprkos ukrajinskih tvrdnji da su već ubili devet ruskih generala i na desetine visokopozicioniranih ruskih vojnih zvaničnika za manje od tri meseca ratovanja. O nestanku Dvornikova među prvima je izvestio “Njujork tajms”, nakon brifinga od strane američkih zvaničnika o stanju invazije.

Ponavljaju greške

Zvaničnici tvrde da Rusija u Donbasu ponavlja greške iz Kijeva, uključujući nedostatak koordinacije između različitih vojnih jedinica što je usporilo tok napredovanja. Koordinacija među ruskim vojnim jedinicama postala je nešto bolja nakon što je general Dvornikov postavljen, tvrde posmatrači, ali čak ni on nije bio u stanju da popravi “temeljne mane” u funkcionisanju ruske vojske.

“Krvav i zastrašujući ugled”

General Dvornikov ima dugotrajan, krvav i zastrašujući ugled kao zapovednik ruskih vojnih snaga, piše “Dejli mejl”.

Od 2016. nadgledao je rusku intervenciju u građanskom ratu u Siriji pomažući sirijskom predsedniku Asadu da porazi neprijatelje i neke od bivših američkih saveznika.

Rođen 1961, Dvornikov je karijeru započeo u sovjetskoj Vojnoj školi, pre nego što se priključio Sovjetskoj Armiji 1978. godine. Nastavio je obuku u Školi za obuku visokog zapovedništva u Moskvi, gde je diplomirao 1982.

Od tada, uspinjao se u vojnoj hijerarhiji u sovjetskoj, a zatim ruskoj vojsci služeći na seniorskim pozicijama u različitim divizijama i napredujući od Vojne akademije do Generalštaba 2005. godine.

U 2008. godini preuzeo je zapovedništvo nad 5. Crvenom Armijom, pre obavljanja dužnosti zamenika zapovednika Istočnog vojnog okruga, a zatim i kao načelnik štaba Središnjeg vojnog okruga.

U septembru 2015. postao je prvi zapovednik Ruskih oružanih snaga u Siriji na početku ruske intervencije u toj zemlji i bio je odgovoran za vojne operacije u Siriji tokom 2016. godine.

Od preuzimanja vodstva u Ukrajini, smatralo se da 60-godišnji general stoji iza raketnog udara na železničku stanicu u Kramatorsku u aprilu, kada je ubijeno 59-oro ljudi, uključujući i nekoliko dece, koji su bili u procesu evakuacije.

1 COMMENT

  1. Pa zasto ce da ih menja? Zar nisu Ruski generali genijalci? Zar Ruska nepobediva Armada jos uvek nije tata-mata u svetu, a da se ne govori kako su jaki uUkrajini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here