commons.wikimedia/Goran_tek-en
Donbas

Ruske oružane snage su dobile rok od nešto više od tri nedelje da preuzmu punu kontrolu nad ukrajinskom Luganskom oblasti.

Ovo je u sredu saopštila Ukrajinska Glavna obaveštajna uprava (GUR).

Vadim Skibitski, zamenik šefa GUR-a, rekao je tokom intervjua za Interfax-Ukrajina da Kremlj želi kontrolu nad Luganskom pre predstojećih predsedničkih izbora u Rusiji.

Predsednički izbori u zemlji održaće se od 15. do 17. marta. Ruski predsednik Vladimir Putin ubedljivi je favorit za pobedu. Iako ankete pokazuju da je Putin popularan u ruskoj javnosti, podrška njegovom ratu u Ukrajini počela je da opada. Zato bi pobede kao što je zauzimanje Luganske oblasti mogle Putinu dati nešto što će pokazati svom narodu, piše “Njuzvik”.

– Pre izbora žele doći bar do administrativnih granica Luganske oblasti – rekao je Skibitski za Interfax-Ukrajina.

– Da ima bar neki uspeh, nešto poput Avdejevke, na nekom drugom frontu – dodao je.

– Postoje ključne tačke: Kupjansk, Liman i Avdejevka. Zašto Kupjansk i Liman? Kako bi pokazali da su navodno uspeli vratiti teritorije koje je Ukrajina oslobodila nakon početka sveobuhvatne agresije. To bi bilo simbolično. To je element koji bi se vrlo aktivno koristio u informacijsko-psihološkim operacijama, akcijama i informacijskom prostoru – izjavio je.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here