EPA-EFE/SERGEI GUNEYEV/SPUTNIK
Vladimir Putin

“Nasamarili su nas za sve pare”, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, misleći na neispunjeno obećanje NATO-a da se neće širiti na istok.

Putin je u intervjuu za En-Bi-Si razgovarao sa novinarom Kimom Simonsom koji je ocenio da Alijansa izvodi manevre kao odgovor na ruske vežbe i da se na neki način igra odbrane.

– Kakve to veze ima sa odbranom? U doba SSSR-a je Gorbačovu obećano usmeno, ali ipak obećano da se NATO neće širiti na istok. Hvala Bogu, živ je i zdrav, možete da ga pitate. I gde su ta obećanja? – zapitao se Putin, podsetivši na dva talasa širenja vojnog bloka u Istočnoj Evropi.

Sa svoje strane, novinar je pitao predsednika gde je pismeno zabeleženo to obećanje.

– Bravo! Tačno, nasamarili su nas za sve pare, tako se kaže kod nas. Sve treba zapečatiti na papiru – odgovorio je Putin.

Rusija agresor, a NATO približava infrastrukturu njenim granicama?

Istovremeno, predsednik se osvrnuo na vojne vežbe koje Rusija izvodi na svojoj teritoriji, rekavši da ne razume zabrinutost NATO-a u vezi sa tim.

– Ali zbog čega je bilo potrebno proširiti NATO na istok, približavajući infrastrukturu našim granicama. I vi govorite da se mi ponašamo agresivno? Zašto, zaboga? Govorite i da je Rusija čak nakon raspada Sovjetskog Saveza predstavljala neku pretnju za SAD i druge zemlje u Evropi? Pretrpeli smo velike gubitke. A šta smo dobili zauzvrat? – izjavio je šef Rusije.

Putin je podsetio da je NATO, sa svoje strane, približio infrastrukturu ruskoj granici.

– Infrastruktura je ovde, kod naših granica. I vi govorite da mi ugrožavamo nekoga? Da, redovno izvodimo vežbe, uključujući i one koje su neočekivane za naše Oružane snage. Zbog čega bi to trebalo da izaziva neku zabrinutost NATO partnera? Jednostavno ne razumem to – istakao je šef Rusije.

NATO – ostatak hladnog rata

Istovremeno, predsednik je nazvao NATO ostatkom hladnog rata. Kako kaže, nije potpuno jasno zbog čega Alijansa i dalje postoji.

– Već mnogo puta sam rekao da je NATO ostatak Hladnog rata. NATO je nastao tokom hladnog rata, ali nije sasvim jasno zbog čega on danas postoji – izjavio je Putin.

Kako je rekao, bio je trenutak kada je rečeno da će ta organizacija biti transformisana, ali je sada već nekako zaboravljeno na to.

– Polazimo od toga da je to vojna organizacija, ali to su saveznici SAD, pa je možda s vremena na vreme neophodno sastati se sa saveznicima – smatra Putin.

S tim u vezi, dodao je da može da zamisli kako se tamo odvija diskusija.

Prema njegovim rečima, „jasno je da se o svemu odlučuje konsenzusom, ali ipak je jedno mišljenje ispravno, a ostala — ne baš“, rekao je predsednik.

Takođe je rekao da ne vidi ništa neobično u tome što se saveznici sastaju.

– Šta je tu neobično? Ne vidim ništa neobično u tome. Tim pre što je to iskazivanje poštovanja prema svojim saveznicima uoči sastanaka predsednika Rusije i SAD – dodao je.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime