Putin nekoliko sati u Beogradu

0

Moskva je i zvanično potvrdila da će ruski predsednik Vladimir Putin posetiti Beograd. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, na konferenciji za novinare, upriličenoj na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, rekao je da Putin "namerava da poseti Srbiju povodom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma". Lavrov, međutim, nije
precizirao datum posete ruskog predsednika Srbiji, ali, kako saznajemo iz diplomatskih krugova u Moskvi, Putinova poseta naznačena je za 16. oktobar.
Putin bi u Beogradu trebalo da se sastane sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem i
premijerom Aleksandrom Vučićem, da prisustvuje svečanosti koja će biti upriličena u srpskoj
prestonici povodom jubileja, a zatim će se istog dana uputiti u dvodnevnu posetu Milanu, gde će
učestvovati na samitu Evropske unije i više azijskih zemalja.
– Ova poseta je upriličena povodom 70-godišnjice oslobođenja Beograda od fašista. S pijetetom se sećamo tog rata, našeg borbenog bratstva sa Srbima i drugim narodima. Učešće u prigodnim manifestacijama u glavnom gradu Srbije biće centralni događaj posete – rekao je ruski šef diplomatije.
Lavrov je, takođe, kazao da će tokom posete biti razmotreni zajednički projekti dve zemlje.
– Nesumnjivo, imamo vrlo ozbiljan spisak zajedničkih projekata – ekonomskih i investicionih. Ima šta da se razmatra i sagleda, kakvi se dopunski zadaci mogu izdati radi daljeg produbljenja našeg partnerstva – rekao je ruski ministar.
U Moskvi se nadaju da će Beograd sa Evropskom unijom postići takve dogovore koji neće naneti
štetu rusko-srpskim odnosima.
– Što se tiče odnosa Beograda sa EU, mi ćemo poći od toga da je Srbija zainteresovana za održavanje takvih odnosa sa Briselom koji neće nanositi štetu u našim uzajamnim odnosima, u trgovinsko-ekonomskim i investicionim sferama – rekao je Lavrov, a prenosi Itar-TASS.

 

Spomenik Nikolaju Drugom
Ruski list "Izvestija" navodi da su srpske vlasti uputile pozivnicu ruskom predsedniku kao lideru države koja je pravni naslednik SSSR. Dnevnik podseća da je sovjetska vojska aktivno učestvovala u oslobađanju Beograda i pomagala Narodnooslobodilačku vojsku Jugoslavije u borbi protiv okupatora.
List, takođe, dodaje da se tokom prazničnih dana u Beogradu planira i otkrivanje spomenika caru Nikolaju Drugom, u znak zahvalnosti za pomoć Srbiji u Prvom svetskom ratu.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here