EPA/Mikhail Klimentyev
Vladimir Putin

“Moskva će preduzeti mere kao odgovor na širenje vojne infrastrukture NATO na teritoriju Finske i Švedske”, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

– Širenje vojne infrastrukture na tu teritoriju (Finske i Švedske) nesumnjivo će pokrenuti našu kontrareakciju – rekao je Putin na samitu država članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (CSTO) u Kremlju, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, reakcija će zavisiti od prirode pretnji.

– Pored ove beskrajne ekspanzionisticke politike, Severnoatlantska alijansa, takođe, izlazi iz okvira svoje geografske odrednice, van okvira evroatlantskog regiona i nastoji da se sve aktivnije uključi u međunarodna pitanja i kontroliše međunarodnu situaciju sa stanovišta bezbednosti i utiče na njih u drugim regionima sveta i to ne na najbolji način – naglasio je ruski lider.

On je naveo da će to nesumnjivo zahtevati dodatnu pažnju Rusije.

Širenje NATO na Finsku i Švedsku ne predstavlja direktnu pretnju za Moskvu, jer Rusija nema problema sa tim zemljama, istakao je Putin.

– Što se tiče proširenja (NATO), posebno prijemom novih članica, Finske i Švedske, Rusija nema problema sa tim državama – kazao je Putin.

Zato ekspanzija NATO prijemom te dve zemlje ne stvara neposrednu opasnost za Rusiju, precizirao je on.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here