Tanjug/AP
Vladimir Putin

U bitkama protiv nacističke Nemačke poginuli su milioni sovjetskih vojnika.

Ruski predsednik Vladimir Putin neće biti pozvan na obeležavanje 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih vojnih snaga u Normandiji, poznatije kao Dan D, koji se dogodio u junu 1944, rekli su francuski organizatori, piše Rojters.

Iako tadašnja sovjetska vojska nije učestvovala u invaziji na Normandiju, Rusi su bili u redovima savezničkih vojnih snaga u vreme te čuvene bitke. Među njima je bilo i ruskih emigranata koji su služili u britanskoj vojsci.

Nekadašnji Sovjetski Savez nije učestvovao u iskrcavanju u Normandiji, ali je odigrao ključnu ulogu u pobedi saveznika na istočnom frontu, na šta su Rusi jako ponosni.

U bitkama protiv nacističke Nemačke poginuli su milioni sovjetskih vojnika.

“Već više od dve godine Ruska Federacija vodi agresorski rat protiv Ukrajine, što Francuska najoštrije osuđuje”, rekli su organizatori Rojtersu.

Putin ne bi prihvatio poziv

“S obzirom na takve okolnosti, predsednik Putin neće biti pozvan na učešće u komemoraciji iskrcavanja u Normandiji. Rusija će biti pozvana kao predstavnica s obzirom na važnost uloge ruskih državljana i žrtve sovjetskog naroda jer njihov doprinos pobedi nad fašizmom 1945. treba poštovati”, kazali su.

U junu se komemoracijama obeležava dan kada se više od 150.000 savezničkih vojnika iskrcalo na obalama Francuske da bi zajednički proterali vojne snage nacističke Nemačke iz Evrope.

Rojters piše da je malo verovatno da bi Putin prihvatio poziv da prisustvuje događaju u Normandiji.

Od invazije na Ukrajinu retko napušta Rusiju, delom i zbog naloga Međunarodnog krivičnog suda (ICC) za njegovim hapšenjem, iako ga službena Moskva ne priznaje.

7 COMMENTS

  1. Zato će biti pozvani ŠOLC,Moorine, Plenković, poljaci I argentinci koji su sakrili preživele gestapovce I Hitlera posle rata!!!

  2. E VAŠ DAN “D” JE ČISTA PROPAGANDA! POZOVITE ZELENSKOG! ON JE BORAC PROTIV RUSIJE!!! KAO I VI DAN “D”

  3. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  4. Osnova je da nikan nebi ni bilo danaD da rusi već do tada nisu slomili Nemačku.
    Kao i u prvom svetskom ratu Amerika se uključila pred kraj da pokupi kajmak.
    Uostalom dan D nije ni bio usmeren protiv Nemačke kako ga slave nego od straha da Rusi ne stignu do Portugalije !!!

  5. ПОЗОВИТЕ германе и албанце, хрвате, бошњаке

    ОНИ СУ ВАС ОСЛОБОДИЛИ ОД ХИТЛЕРОВИХ НАЦИСТА
    СВЕ САМА ЛАЖ И ПОДВАЛЕ

    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here