EPA/Sergei Savostyanov
Vladimir Putin

Sjedinjene Američke Države su „vrlo malo ispred“ Kine u stvaranju hipersoničnog oružja, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

– Govorili ste o testiranju hipersoničnog oružja u Kini. Uspešno je prošlo. Videli smo reakciju naših američkih partnera po tom pitanju. Ali znamo da su ipak američki partneri veoma malo ispred u stvaranju hipersoničnog oružja. Oni jednostavno ne pričaju o tome – rekao je Putin na investicionom forumu VTB Kapital „Rusija zove!“.

Odgovarajući na pitanje o „kineskoj pretnji“, ruski predsednik je istakao da su oni koji su ga zastrašivali Kinom od 2000. godine – „sami uplašeni“.

– Plaše me Kinom, počevši od 2000. godine. Od tad su se oni koji su mene plašili sami uplašili i počeli su da menjaju svoju politiku prema Kini. Po mom mišljenju, situacija se promenila i otuda i sankcije i različita ograničenja protiv Kine, po meni, potpuno neopravdana, koja protivreče normama međunarodnog prava. Ali činjenica ostaje: rivalstvo raste. Prema mom mišljenju, ono postaje teško shvatljivo, na primer formiranje saveza u pacifičkom regionu koji čine SAD, Velika Britanija i Australija. Kada formiraju saveze protiv nekoga to ne vodi poboljšanju situacije u regionu, nego naprotiv – to zaoštrava situaciju – konstatovao je ruski lider.

Komentarišući poziv Amerike na prekid komunikacije sa Kinom, Putin je poručio da će se Rusija rukovoditi svojim interesima.

– Što se tiče rasta moći Kine… Moć Kine raste, mi to vidimo, svi to vide. Pre svega, radi se o ekonomskoj moći. Ali zašto bismo se mi rukovodili interesima trećih zemalja u formiranju svoje politike? Uvek smo se rukovodili i u budućnosti ćemo se rukovoditi isključivo interesima naroda Rusije. Istovremeno, mi uvek poštujemo interese naših partnera na međunarodnoj sceni i cenimo kada se i prema nama tako postupa. Kina se prema nama isto tako odnosi – istakao je ruski lider.

Takođe je naglasio da Rusija i Kina imaju približno iste pristupe i principe, te da Moskva podržava napore Pekinga u vezi sa projektom „Jedan pojas – jedan put“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here