EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin

Bivši izraelski premijer Naftali Bent, koji je nakratko bio posrednik na početku rata Rusije i Ukrajine, izjavio je da je dobio obećanje od ruskog predsednika Vladimira Putina da neće ubiti svog ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog.

Benet se neočekivano našao u ulozi posrednika u prvim nedeljama rata i postao je jedan od malobrojnih zapadnih lidera koji su se sastali sa Putinom tokom rata, kada je u martu prošle godine kratko boravio u Moskvi.

Iako Benet nije postigao prekid krvoprolića, on u novom intervjuu otkriva detalje iz diplomatije koja je vođena dalje od očiju javnosti u prvim danima rata, preneo je AP.

– Pitao sam, šta će biti? Da li planirate da ubijete Zelenskog? On je odgovorio: “Neću ubiti Zelenskog”. Onda sam mu rekao: “Moram biti siguran da mi dajete reč da nećete ubiti Zelenskog.” On je rekao: “Neću ubiti Zelenskog” – ispričao je bivši izraelski premijer.

Benet je rekao da je potom nazvao telefonom Zelenskog i obavestio ga o Putinovom obećanju.

– Slušaj, dolazim sa sastanka – neće te ubiti. Pitao je: “Da li si siguran?” Rekao sam: “100 odsto – neće te ubiti” – rekao je Benet.

On je dodao da je tokom posredovanja Putin odustao od zalaganja da se Ukrajina razoruža, a Zelenski je obećao da njegova zemlja neće ući u NATO.

Benet je bio premijer Izraela samo šest meseci, a našao se neočekivano u posredničkoj ulozi zbog dobrih veza Izraela sa Kremljom.

Njegovi mirovni napori nisu dali rezultat, a vlada mu se raspala prošlog leta zbog unutrašnjih neslaganja. Benet se posle toga povukao iz politike i sada je običan građanin.

5 COMMENTS

  1. Убиство Зеленског не би донело ништа добро. Прогласили би га за мученика, и довели би неког другог идиота на његово место. Ништа се не би променило.

  2. Kada bi ubili Zelenskog rat bi stao odmah
    jer je on američki tajkun.
    Putin je vrlo pameten covek ali su ga Zelenski i US Presednik Bajden prevarili.
    Rusija i Kina i EU bi bili dominantni u svetu
    a to Amerika ne želi pa su Zelenskog odabrali da sve to poništi cak cilj im je da
    Eu i Rusija zarate da bi Amerika ostala vodeća svetska sila.
    Da se sve sto se dešava nije dogodilo Kina bi bila prava vodeća zemlja druga Eu treća Rusija a ovako kako stoji USD dalje ostaje vodeća jer je uspela u svom prljavom planu.

  3. Ami propada na dnu ona nema sanse sa Rusijom to su njeni zadni trzaji kao laks riba
    koja pliva uzvodi i ceka smt.
    Nemoj da se sekirate za Rusiju uz nju su Belorusija,Kina, Indija, i druge zemlje.samo uz jaku Rusiju i Srbija bice jaka a sve drugo pada u vodu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here