EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN
Vladimir Putin

“Evropska unija, odbijanjem ruskih energenata, predstavlja ekonomsko samoubistvo za EU”, izjavio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na sastanku o situaciji u naftnom sektoru.

– Danas vidimo da iz apsolutno političkih razloga, zbog sopstvenih ambicija i pod pritiskom američkog gospodara, evropske zemlje uvode nove sankcije tržištima nafte i gasa. Sve to vodi ka rastu inflacije i umesto da priznaju svoje greške, traže krivce sa strane – rekao je Putin.

On je istakao da će Evropa dugoročno postati region sa visokim cenama energenata.

Prema njegovim rečima, zapadna politička klasa spekuliše s „apsolutno prirodnom zabrinutošću mnogih ljudi u vezi s elektranama i klimatskim pitanjima“, pri čemu umanjuju značaj tradicionalnih, ugljovodoničnih izvora energije, dok istovremeno precenjuju ulogu alternativne energije.

To je, kako je rekao, doprinelo izazivanju energetske krize za koju zapadni zvaničnici sada pokušavaju da okrive Rusiju.

– Stiče se utisak da su naše zapadne kolege, političari i ekonomisti jednostavno zaboravili osnove elementarnih ekonomskih zakonitosti ili ih, na svoju štetu, radije namerno ignorišu – rekao je Putin.

Dodao je da će „nedvosmisleno, zajedno sa ruskim energetskim resursima, i ekonomska aktivnost otići iz Evrope u druge regione sveta.

– Takav ekonomski autogol, ili samoubistvo, naravno da je unutrašnja stvar evropskih zemalja. Mi moramo da postupamo pragmatično i da polazimo prvenstveno od sopstvenih ekonomskih interesa – naglasio je Putin.

On je pozvao ruske vlasti da „deluju proaktivno” u uslovima „bezumnih i haotičnih” postupaka koje preduzimaju neki od zapadnih „partnera” i da to preokrenu u korist Moskve, ali je istovremeno upozorio da Rusija ne može da očekuje da će te zemlje praviti takve greške „u nedogled“.

Ruski predsednik je obećao da će država učiniti „sve što od nas zavisi“ da stvori odgovarajuće uslove za rad energetskih kompanija, počev od poboljšanja logističkih kapaciteta do obezbeđivanja sistema plaćanja u nacionalnim valutama partnerskih zemalja i poboljšanja dostupnosti kreditnih i usluga osiguranja….

Putin je dodao da ruske naftne kompanije ne bi trebalo da drže zarobljena sredstva – prihode ostvarene od rasta cena energenata, poručivši da su promene kroz koje prolazi globalno tržište nafte „tektonske prirode“ i da „poslovanje kao ranije, po starom modelu, naravno, izgleda malo verovatno”.

– U novim uslovima važno je ne samo vaditi naftu, već izgraditi ceo vertikalni lanac do krajnjeg potrošača – zaključio je Putin.

“Događaji u Ukrajini rezultat loše politike Zapada”

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da su najnoviji događaji u Ukrajini povezani sa loše osmišljenom politikom Zapada.

– Sve što se sada dešava, uključujući na naše veliko žaljenje i Ukrajinu, povezano je sa loše osmišljenom politikom takozvanog kolektivnog Zapada – poručio je ruski lider na skupu o situaciji u naftnom sektoru.

Putin je rekao da su ove zemlje “decenijama ignorisale apsolutno legitimnu zabrinutost Rusije za njenu bezbednosti i na svaki mogući način podsticale nacionalističke, neofašističke elemente u rukovodstvu Kijeva”.

Takođe, naveo je, zapadne zemlje su se sa prezirom odnosile prema problemima na jugoistoku Ukrajine i suštinski doprinele nastavku neprijateljstava koje je kijevski režim započeo pre osam godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here