EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin odgovara na pitanja ruskih građana. Tradicionalna “Direktna linija” održava se 17. put. Na adresu Kremlja je stiglo više od milion i po pitanja, a među najinteresantnijima su ona iz ekonomije.

Putin traži da se proveri obraćanje jednog građanina, koji je saopštio da radi za 10.000 rubalja (oko 130 evra). On smatra da je to protiv zakona i traži od nadležnih organa da preduzmu mere.

Građani Rusije žive teže, pošto se pre nekoliko godina Rusija suočila sa nekoliko šokova, koji su potkopali domaće tržište i negativno se odrazili na socijalnu sferu.

– Podsetimo, pre nekoliko godina smo se suočili sa nekoliko šokova – to čak nisu spoljni šokovi, u vezi sa takozvanim sankcijama ili spoljnim ograničenjima, već sa situacijom na tržištu naše tradicionalne robe koju izvozimo – nafte, naftnih proizvoda, gasa, metala, hemijskih proizvoda i nekih drugih proizvoda. Zato se kod nas pojavio takav neprijatni element u ekonomiji i u socijalnoj sferi – rekao je Putin.

Izgubili 50 milijardi dolara

– Nismo se ni svađali ni sa kim, niti to nameravamo – odgovorio je Putin na pitanje šta će biti ako se Rusija “pomiri” sa zapadnim državama.

– Od 2014. godine Rusije je od sankcija izgubila oko 50 milijardi dolara, Evropa – 240 milijarde dolara, SAD – 17 milijardi dolara, a Japan 27 milijardi dolara – dodao je on, govoreći o gubicima od ograničavajućih mera koje je Zapad uveo nakon što je Krim ušao u sastav Rusije.

Putin je dodao da će SAD i dalje kočiti Rusiju kao globalnog konkurenta u ekonomiji, kao što to sada rade sa Kinom preko “Huaveja”.

– Teško je verovati da će se odnos Zapada prema Rusiji uskoro promeniti – zaključio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here