EPA/Anthony Anex
Roman Abramovič

Predsednik Rusije Vladimir Putin lično je odobrio učešće biznismena Romana Abramoviča u rusko-ukrajinske mirovne pregovore, rekla su za Fajnenšel tajms dva dobro upućena zvaničnika.

Jedan od njih kaže da je Putin signalizirao pozitivan odgovor pošto je Abramovič predložio Kremlju da bi mogao da odigra ulogu posrednika.

– On zaista ima saglasnost sa najvišeg nivoa na obe strane – rekao je dobro upućeni zvaničnik.

Abramovič se sastao i sa visokim zvaničnikom kancelarije predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog kako bi pomogao u organizovanju razgovora, prenosi Fajnenšel tajms pozivajući se na tri izvora.

Ruski milijarder našao se na meti sankcije EU i Velike Britanije. Međutim, Zelenski je zatražio od SAD da Abramoviča ne stave na svoju listu sankcionisanih zbog navodne uloge posrednika u razgovorima u primirju, pisao je i Vol strit džurnal.

Portparol Kremlja u četvrtak nije želeo da komentariše navode da je Abramovič dobio lično odobrenje predsednika Putina, već je dodao da je on učestvovao u organizovanju početnih razgovora koje sada vode pregovarački timovi Ukrajine i Rusije.

Abramovič se početkom meseca sastao i sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom u Moskvi zajedno sa šefom ruske delegacije u pregovorima sa Ukrajinom Vladimirom Medinskim. Mediji su snimili i kako je njegov privatni avion sleteo na kratko u Izraelu i Turskoj, čiji lideri takođe učestvuju kao posrednici u pregovorima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here