Tanjug/AP
Vladimir Putin i Si Đinping

Predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu agenciji Sinhua rekao je da je partnerstvo Kine i Rusije na nivou bez presedana, i da obe zemlje odbacuju pokušaje Zapada da nametne svoj “lažni i licemerni” poredak, zasnovan na izmišljenim, mitskim pravilima.

Putin je dao intervju uoči predstojeće posete Kini 16. i 17. maja. Ruski lider je napomenuo da je Kina prva zemlja koju će posetiti nakon inauguracije.

– Upravo je nivo strateškog partnerstva između naših zemalja, koji je bez presedana, odredio da odaberem Kinu kao prvu državu koju ću posetiti nakon zvaničnog stupanja na dužnost predsednika Rusije – istakao je Putin,

On je dodao da se podudaraju stavovi Moskve i Pekinga o ključnim pitanjima sa međunarodne agende, i da prilikom sastanaka sa predsednikom Kine Si Đinpingom razmenjuje mišljenja o aktuelnim pitanjima.

Rusija i Kina, naglasio je Putin, zalažu se za vladavinu međunarodnog prava i sveobuhvatnu bezbednost uz centralnu ulogu UN.

Savremene rusko-kineske veze nezavisne su od ideologije i političke konjukture – dve zemlje su vekovima neraskidivo povezane tesnim kulturnim i ljudskim vezama.

Glavni problem pregovora o Ukrajini

Govoreći o Ukrajini, predsednik je objasnio da je glavni problem pregovora o Ukrajini – pouzdanost garancija, s obzirom da “Zapad preferira svetski poredak koji nije zasnovan na međunarodnom pravu, već na sopstvenim pravilima”.

– Želimo sveobuhvatno, održivo i pravedno regulisanje sukoba u Ukrajini mirnim putem. Otvoreni smo za dijalog s Kijevom, ali to moraju da budu pregovori koji uzimaju u obzir interese svih zemalja uključenih u sukob, uključujući i naše interese – rekao je on.

Putin je napomenuo da Ukrajina i njeni zapadni pokrovitelji nisu spremni na ravnopravan, pošten i otvoren dijalog. S druge strane, ruski lider je pozitivno ocenio kineski pristup regulisanju ukrajinske krize.

Zapad pokušava da “kazni” Rusiju

Putin je primetio i da Zapad uporno pokušava da „kazni“ Rusiju, da je izoluju i oslabe, nezakonito prisvoje njene aktive. Takođe zatvara oči na terorističke napade koje Kijev izvodi na teritoriji Rusije.

Međutim, svi zacrtani strateški planovi biće realizovani – Rusi imaju volju za to, potrebne resurse i kapacitet, istakao je predsednik.

Rezultati Rusije i Kine u svetlu ekonomskog haosa na Zapadu potvrđuju da je izabrani suvereni kurs ispravan, ocenio je Putin.

Prema njegovim rečima, Moskva i Peking svesno idu u pravcu uzajamno korisnih ekonomskih veza. Putin je podsetio da obim trgovine Moskve i Pekinga trenutno iznosi oko 20 biliona rubalja ili skoro 1,6 biliona juana.

– Kina je već 13 godina naš glavni poslovni partner, a Rusija se 2023. godine popela na četvrto mesto na listi komercijalnih partnera Kine – naglasio je on.

Rusija i Kina su u proteklih pet godina udvostručile trgovinski promet sa 111 na 227,8 milijardi dolara, a više od 90 odsto obračuna između kompanija je u nacionalnim valutama, kazao je Putin. On je poručio da će Moskva i Peking težiti potpunijoj saradnji u industriji, svemiru, mirnoj nuklearnoj industriji i drugim investicionim oblastima.

2 COMMENTS

  1. Избор запада и зеленског је дасе иде до ПОБЈЕДЕ ДО ПОСЛЕДЊЕГ УКРАЈИНЦА
    СА ТАКВИМ СТАВОМ ЈЕДНО ЈЕ СИГУРНО
    РУСИЈА ЋЕ БИТИ ДО РУМУНИЈЕ
    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. Sto se Kine tice, svi su dobrodosli – samo ako se mogu pare zaraditi!
    Putin moze da putuje samo u Severnu Koreju, Kinu, Belorusiju i u africke zemlje gde je Wagner aktivan. Zasto ne sme da dodje u Srbiju? Eto i Orban ga ceni, pa ne sme u Madjarsku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here