EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da su napadi na mete u Ukrajini bili neophodan odgovor Moskve na provokacije Kijeva, među kojima je i teroristički napad na Krimski most, saopštio je ruski Kremlj.

U saopštenju se navodi da je tokom telefonskog razgovora Putina i Šolca naglašeno da su se Oružane snage Rusije dugo suzdržavale od preciznih raketnih udara na određene mete na teritoriji Ukrajine, ali da su sada takve mere postale neophodan i neizbežan odgovor na provokativne napade Kijeva na rusku civilnu infrastrukturu.

Kremlj ističe da je Putin Šolcu skrenuo pažnju na “destruktivnu liniju” Zapada, uključujući Nemačku, zbog snabdevanja Kijeva oružjem i obučavanja ukrajinske vojske.

U saopštenju je navedeno i to da je Putin pozvao Šolca da razmotri stav Nemačke u kontekstu događaja u Ukrajini.

Putin je napomenuo da politička i finansijska pomoć Ukrajini vodi ka činjenici da Kijev u potpunosti odbija ideju o pregovorima.

“Osim toga, to ohrabruje radikalne ukrajinske nacionaliste da čine sve više krvavih zločina protiv civila”, naglašeno je u saopštenju.

Putin i Šolc su govorili i o sporazumu za izvoz žitarica i potrebi za njegovim sprovođenjem, uz uklanjanje prepreka za isporuke sa ruske strane.

Razgovor dvojice lidera održan je na inicijativu nemačke strane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here