EPA/Mikhael Klimentyev
Vladimir Putin

Rusija nakon zaoštravanja situacije na Bliskom istoku čini sve kako bi pomogla ljudima koji su uzeti kao taoci, rezultati tog rada postoje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin prilikom razgovora sa glavnim rabinom Rusije Berlom Lazarom i predsednikom Saveza jevrejskih zajednica Aleksandrom Borodom.

Predsednik Rusije je istakao da Ministarstvo inostranih poslova zemlje radi sa palestinskim političkim krilom Hamas na rešavanju problema talaca i da rezultata ima.

Prema Putinovim rečima, prilikom pomaganja taocima na Bliskom istoku Moskva vodi računa ne samo o ruskim građanima, već i o strancima, pre svega onima koji su preživeli Holokaust.

– Mi, naravno, pre svega, obraćamo pažnju na građane Rusije, ali ne samo na državljane Ruske Federacije, već i građane drugih zemalja. U tom smislu i na starije ljude i članove njihovih porodica koji su preživeli Holokaust – istakao je Putin.

Putin je istakao da se napori u cilju pomoći onima koji su se našli među taocima nakon zaoštravanja sukoba na Bliskom istoku moraju nastaviti.

On je na sastanku predložio Lazaru i Borodi da razmotre detalje rada usmerenog na oslobađanje talaca u Palestini.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu 7. oktobra objavilo je operaciju “Potop el Akse” protiv Izraela. Hamas je tada raketirao Izrael, nakon čega su borci pokreta upali u granična područja na jugu zemlje, gde su pucali i na vojnike i na civile, a takođe su uzeli više od 200 talaca. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju “Gvozdeni mačevi” protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska počela je da čisti naseljena područja. Broj žrtava izraelskog granatiranja Pojasa Gaze od 7. oktobra premašio je 26 hiljada, dok je više od 65 hiljada ljudi ranjeno.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu. Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države – Izrael i Palestina – ali je osnovana samo izraelska država.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here