EPA
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je njegova zemlja suspendovala ali “ne i okončala” svoje učešće u sporazumu sa Ukrajinom oko izvoza hrane preko Crnog mora, javlja Si-En-En (CNN). 

Ruska odluka došla je kao posledica “stvaranja pretnje” po humanitarni koridor, rekao je Putin na konferenciji za novinare u Sočiju nakon sastanka sa liderima Jermenije i Azerbejdžana.

Rusija je u subotu saopštila da je suspendovala učešće u sporazumu sa Ukrajinom, koji je isposlovan preko Ujedinjenih nacija, a koji se smatra ključnim za rešavanje problema globalne nestašice hrane.

Moskva je tada navela da napušta sporazum, nakon što je okrivila Ukrajinu za napad dronovima na Krim – ukrajinsko poluostrvo koje je 2014. godine Rusija anektirala.

Kijev je na ruske optužbe uzvratio tvrdnjom da Moskva izmišlja “fiktivne terorističke napada” i da sporazum o hrani koristi da bi “ucenjivala”.

– Čitav proces izvoza hrane sa ukrajinske teritorije organizovan je pod pretekstom izlaženja u susret interesima najsiromašnijih zemalja. I mi smo ovo učinili upravo u interesu najsiromašnijih zemalja – rekao je Putin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here