EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin zabrinut je zbog toga što su rusofobi u pojedinim zemljama, kako kaže, objavili rat ruskom jeziku želeći da smanje njegovu zastupljenost u svetu i istisnu ga na periferiju.

– Ovih dana smo suočeni sa pokušajima veštačkog, nepristojnog i neselektivnog smanjivanja prostora za ruski jezik širom sveta i njegovog istiskivanja na periferiju – rekao je danas Putin na sastanku Saveta za ruski jezik – preneo je TASS.

Putin je dodao i da je opšte poznato da su različiti marginalni pojedinci i agresivni nacionalisti takođe prilično aktivni u tom pogledu.

– Nažalost, u nekim zemljama to postaje zvanična politika – rekao je Putin.

Prema njegovom mišljenju, iza ove politike se nalazi isti pritisak i direktno kršenje ljudskih prava, uključujući pravo korišćenja maternjeg jezika, kulture i istorijskog pamćenja.

– Mi, naša država, snosimo posebnu odgovornost za očuvanje, razvoj i širenje ruskog jezika i ruske književnosti – rekao je Putin.

1 COMMENT

  1. Brate, pa ovo je ista matrica kao i za srpski jezik i ćirilicu. Majmuni rade ko \\\”na traci\\\”, sve ovo liči da je iz iste kuhinje koja je već Planetu dva puta zavila u crno !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here