EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da se nada da će postići dogovor sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim za poboljšanje odnosa dve zemlje.

– Uvek postoji nada – rekao je Putin u intervjuu za Tass.

Putin je ocenio i da je došlo do promena u stavovima njegovog ukrajinskog kolege.

– Nažalost, videli smo da je Zelenski, nakon povratka iz Pariza (gde je održan samit normandijske četvorke o ukrajinskoj krizi), počeo da govori o potrebi da se izmeni sporazum iz Minska. To otvara pitanja… – rekao je Putin.

U isto vreme, Putin podseća da su Rusija i Ukrajina uspele da se dogovore o razmeni zatvorenika, kao i o tranzitu gasa kroz Ukrajinu.

Putin je rekao i da rusko-ukrajinska saradnja uznemirava mnoge zemlje i da bi zato učinile bilo šta da ih razdvoje, ali nije precizirao na koje zemlje misli.

Zelenski, koji je postao predsednik na izborima u proleće 2019. godine, rekao je da je njegov glavni cilj da se okonča konflikt u istočnoj Ukrajini i iskazao spremnost da se implementira sporazum iz Minska.

TASS podseća da je na inicijativu ukrajinskog predsednika došlo i do prvog telefonskog razgovora ruskog i ukrajinskog predsednika.

Prošle jeseni je došlo do prve razmene zarobljenika, a krajem prošle godine su se Gasprom i Naftogas dogovorili da produže dogovor o tranzitu gasa za Evropu kroz Ukrajinu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime