Tanjug/AP
Vladimir Putin

Rusija namerava da udvostruči broj svojih vojnika stacioniranih uz granicu s baltičkim državama u sklopu priprema za potencijalni vojni sukob sa NATO.

Kako navodi “Fajnenšel tajms”, pozivajući se na saznanja estonske spoljno-obaveštajne službe, Putin se na taj sukob sprema u okviru sledećih 10 godina.

Kaupo Rosin, glavni direktor estonske službe, čija se analiza Rusije pomno prati u zapadnim prestonicama, poslednji je evropski zvaničnik koji je upozorio na nastavak apetita Moskve za sukobom nakon sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, koja se bliži dvogodišnjici.

Ističući da Rusija trenutno nije “spremna da sprovodi nikakve vojne akcije prema NATO”, dodaje i da “vidimo da Rusi u svom razmišljanju računaju da je vojni sukob sa NATO moguć u sledećoj deceniji”.

– Ruske vojne reforme koje se postupno otkrivaju od kraja 2022. i postavljaju reorganizaciju komandnih odeljenja na severozapadu zemlje značile bi “značajno” povećanje trupa na istočnom krilu NATO – rekao je Rosin novinarima pre objave godišnjeg izveštaja agencije.

– Rusi planiraju da povećaju vojnu snagu duž granice baltičkih zemalja, ali i duž finske granice. Vrlo je verovatno da ćemo videti povećanje ljudstva, možda otprilike udvostručenje. Sledećih godina videćemo povećanje naoružanih transportera, tenkova, artiljerijskih sitema – rekao je Rosin, a prenosi Jutarnji list.

Obaveštajni izveštaji ukazuju i na to da bi se ruski vojnici s druge strane estonske granice mogli gotovo udvostručiti u odnosu na 19.000 pre invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Navodi se i da je uz 1.340 km dugu granicu sa Finskom, novom članicom NATO, gde je ruska prisutnost do sada bila minimalna, takođe došlo do jačanja ruskih snaga.

Podseća se da je slično gomilanje oružja i vojnika duž ruske granice sa Ukrajinom primećeno u mesecima koji su prethodili februaru 2022, kada su se trupe Vladimira Putina počele da se kotrljaju prema Kijevu.

Troels Lund Poulsen, danski ministar obrane, prošle nedelje je čak upozorio na mogućnost ruskog napada u roku od tri do pet godina, rekavši da su na videlo izašle “nove informacije” koje su do sada bile nepoznate zemljama NATO.

Rosin je rekao da je na NATO saveznicima da odvrate Rusiju povećanjem svoje vojne potrošnje.

5 COMMENTS

 1. A NATO to samo mirno gleda, jer je striktno odbrambeni savez! Mada najviše voli da vodi odbrambeni rat na tuđoj teritoriji!

 2. Нато је агресивна организација
  Сви ратови од 2. Светског до сад
  Водио их овај савез на туђој територији
  Нато треба Србији да исплати више од 100 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА ИЛИ ЕВРА
  РАТНЕ ШТЕТЕ
  сад као банка ЕУ каже уложила је 18милијарди у Србију
  Није уложила него је дјелимично платила штету од рата коју су све чланице нато са америком као командујућом починиле ратом који је био под лажним оптужбама и без дозволе УН.

  🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here