EPA-EFE
Vladimir Putin

Ruski predsednik navodno je toliko paranoičan u vezi sa potencijalnim atentatom da je uposlio jednog od svojih telohranitelja da mu pere veš, pišu mediji.

Kako tvrdi Vitalij Brižati, bivši telohranitelj Putina koji je prebegao iz zemlje i sada živi u Ekvadoru opisao je kako su naoružani ronioci bili raspoređeni da plivaju oko Putinovih privatnih plaža u potrazi za mogućim atentatorima.

– Toliko se plaši za svoj život – rekao je Brižati za TV Rejn, liberalno nastrojenu rusku televizijsku stanicu koja je izbačena iz zemlje, a preneli su britanski Telegram i Blic.

Brižati se starao o psima Federalne službe zaštite (FSO) i bio je stacioniran u Olivju, jednoj od Putinovih tajnih rezidencija na Krimu koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. Kako piše “Telegraf”, njegov intervju sa TV Rejn ponudio je redak uvid u Putinove poslove.

Brižati tvrdi da ruski lider nije potpuno verovao ni sopstvenim telohraniteljima i da je redovno davao lažne informacije da namerava da dođe na Krim.

Njegovo svedočenje u skladu je sa onim što je izneo drugi oficir FSO koji je pobegao iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu. On je tvrdio da je Putin umeo da pošalje konvoj iz svoje rezidencije blizu Sočija da zavara ljude da misle da se vraća nazad u Moskvu.

Brižatijevi navodi su, međutim, detaljniji. On je čak opisao načine na koje je Putin navodno želeo da se njegovo osoblje ponaša. Opisao je Olivje, Putinovu palatu na Krimu, kao luksuzni “mini grad” koji je morao da bude stalno funkcionalan, sa svežom hranom i cvećem.

– To je mesto iz fantazije. Tamo postoje fitnes sale, fontane, predivni parkovi, čajdžinica, zone za roštiljanje i plaže – rekao je on.

O Olivju se do sada pisalo relativno malo, iako su istraživački novinari rekli da je izgrađeno u istom stilu, sa privatnošću i luksuzom na prvom mestu. Olivje je jedno od oko osam utočišta za koje se sumnja da su u vlasništvu Putina i, iako se slabo koristi, Brižati kaže da je moralo da funkcioniše 24 sata dnevno sedam dana u nedelji jer osoblje nikad nije znalo ko će i kada da se pojavi.

Za Putina je u tom luksuzu, kako je rekao Brižati, najvažnija bila bezbednost koju je povećao od početka rata u Ukrajini, sa brojem pasa čuvara koji se utrostručio na šest.

Rekao je da je civilnim izvođačima radova uglavnom bio zabranjen pristup i da je osoblje moralo da predaje svoje mobilne telefone po ulasku u kompleks. Naoružani ronioci FSO patrolirali su morem oko njegovih privatnih plaža, dodao je Brižati.

– Čak je i na poziciji operatera veš mašine morao da bude oficir – rekao je on, dodajući da je pobegao iz FSO jer nije podržavao rat u Ukrajini.

2 COMMENTS

  1. Pa sada (ako hocete da vas shvatamo ozbiljno) isto tako napisati i o Bajdenu(ili to nije u planu!?)
    Pozdrav

  2. Deda, kako si? Jel’ti lepo ? Koga vise volis, dedu Bajdena ili malog pajaca iz Kremlja? Meni se obadvojica ogadili:)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here