EPA/Andrej Vučić

Srbi nisu narod koji bi zapadne zemlje mogle da slome i potčine, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici Međunarodnog debatnog kluba “Valdaj”.

– Što se tiče toga da li su Rusija i Srbija meta nekih krugova na Zapadu, to su činjenice, tu nisu potrebni naročiti dokazi. Zašto je Srbija takva meta, pošteno ću vam reći, ja ne razumem. Kao što je i Rusija početkom 90-ih godina bila spremna na sve da bi posle raspada Sovjetskog Saveza, pretpostavljajući da su se vremena kardinalno promenila, pristala na bilo koje žrtve da bi izgradila svoje odnose sa zapadnim zemljama. Šta smo dobili? Podršku separatizmu i terorizmu na Kavkazu, pritom direktnu: i političku, i informacionu, i finansijsku, i čak vojnu – rekao je Putin.

On je podsetio da je u to vreme bio direktor FSB i da je sa čuđenjem posmatrao sve što se dešava.

– Zašto? Valjda smo sada svi zajedno. Zašto to da se radi? Ali oni su to radili bez ustezanja. Odgovora nema, pošteno govoreći, ni do danas. Pretpostavljam da je to nekakvo odsustvo obrazovanja, šta li, nerazumevanja tendencija, nerazumevanja toga kako je organizovan svet, kako je organizovana Rusija, do čega to može dovesti, želeći da je silom slome. Ništa osim sile. Jer sankcije su takođe sila, samo u drugoj formi, bez želje da se traži kompromis – dodao je on.

Prema njegovim rečima, povici da „vi morate, dužni ste, upozoravamo vas“ – to je takođe sila i pokušaj da se koristi element sile.

– Sve se na to svodi. I prema Jugoslaviji i Srbiji, jer prvo je bila Jugoslavija pa onda Srbija. Zašto? Srbija je, čini se, takođe na sve bila spremna, o svemu želela da se dogovori. Ne, treba slomiti. Mnogo puta sam to čuo: “Treba slomiti, to je slaba karika”. Eto takva je filozofija – rekao je Putin.

– Zašto upravo Srbe treba slomiti? Pošteno govoreći, ne znam. Štaviše, kad su bili neki otvoreni razgovori, kad sam još imao normalne odnose sa pojedinim liderima, kad su mi govorili: “Treba slomiti”, ja sam govorio: “A zašto?” Odgovora nije bilo. Ali Srbi nisu takav narod, istorija nije takva, kultura nije takva. Znate, reći ću jednu tešku stvar: Srbiju možete uništiti, ali Srbe ne možete slomiti i potčiniti. To takođe ne razumeju. Ali nadam se da će pre ili kasnije razumeti i tu komponentu, i u evropskoj politici, i uopšte u celini u svetu – da će razumeti da je ipak konstruktivnije dogovarati se, a ne da se rešava tako – da se neko slomi – zaključio je ruski predsednik.

5 COMMENTS

  1. Каже Путин:”Знате, рећи ћу једну тешку ствар – можете уништити, али Србе не можете сломити и потчинити.”
    Искусно речено, Србе једино црвена Москва може да превари, лукаво манипулишући емоцијама као што је то чинила током вијекова…управо због тога нас и уништавају али ни приближно ефикасно као што то ми сами себи радимо.

  2. Bravo Vlado, ali nemojte nam ponovo pogati kao kad ste predali pristinski aerodrom trupama NATO pakta. Bojim se da nas hvalis – samo kad ti trebamo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here