EPA/Maxim Blinov
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimiri Putin upozorio je da ne treba dozvoliti Zapadu da razvija monopol u sferi veštačke inteligencije (AI) i najavio da bi mnogo ambicioznija ruska strategija razvoja AI uskoro mogla biti odobrena, prenosi Rojters.

– U vrlo bliskoj budućnosti, kao jedan od prvih koraka, biće potpisan predsednički ukaz i nova verzija nacionalne strategije razvoja veštačke inteligencije biće odobreno – rekao je Putin na konferenciji o veštačkoj inteligenciji u Moskvi i dodao da će nova strategija uvesti značajne promene, uključujući “proširivanje fundamentalnih i primenjenih istraživanja u oblasti generativne veštačke inteligencije i velikih jezičkih modela.

Govoreći u prisustvu izvršnog direktora Sberbanke Germana Grefa, ruski predsednik je ocenio da je pokušaj da se zabrani veštačka inteligencija nemoguć i upozorio da bi bilo opasno i neprihvatljivo da se zapadnim platformama dozvoli da steknu monopol u tehnologiji veštačke inteligencije.

Kina i Sjedinjene Države prednjače u razvoju veštačke inteligencije, za koju mnogi istraživači i globalni lideri misle da će transformisati svet i sprovesti revoluciju u društvu na sličan način kao pojava računara krajem 20. veka.

Moskva takođe ima ambicije da bude moć veštačke inteligencije, ali njeni napori usporeni su zbog rata u Ukrajini koji je podstakao mnoge talentovane naučnike da napuste Rusiju i pokrenuo Zapadne sankcije koje su omele uvoz visokih tehnologija u zemlju.

1 COMMENT

  1. ŽIVELA EVROPA, ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here