EPA/Gavriil Grigorov
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Ukrajina ne bi mogla da prežiei više od “jedne sedmice” bez zapadne vojne i finansijske pomoći, a ova njegova tvrdnja je izneta istog dana kadq je zvaničnik Evropske unije upozorio da blok ne može da nadoknadi nedostatak finansiranja ako podrška Kijevu iz SAD presuši.

Putin je dao svoje komentare o zapadnom finansiranju Ukrajine dok raste strah da bi politička previranja u Vašingtonu mogla da ugroze ključnu vojnu i humanitarnu pomoć koja je Kijevu potrebna za borbu protiv ruske invazije. Američki predsednik Džo Bajden priznao je ove nedelje da “zabrinjava” da bi američka podrška Ukrajini mogla da iskoči iz koloseka.

Govoreći u četvrtak na sastanku “Valdaj” kluba, moskovskog think tanka, u crnomorskom letovalištu Sočiju, Putin je rekao da se Ukrajina održava “zahvaljujući višemilionskim donacijama koje dolaze svakog meseca”.

– Ako se samo zaustavi, sve će umreti za nedelju dana – rekao je Putin.

– Isto se odnosi i na sistem odbrane. Zamislite samo da pomoć prestaje sutra. Živeće samo nedelju dana kada im ponestane municije – dodao je ruski predsednik.

Putin je takođe tvrdio da je Ukrajina izgubila više od 90.000 vojnika od početka kontraofanzive Kijeva protiv ruskih snaga u junu.

“EU ne može da zameni SAD”

Na sastanku Evropske političke zajednice (EPZ) u Španiji u četvrtak, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borelj rekao je da EU ne može da zameni Sjedinjene Države kao primarnog donatora Kijeva.

– Može li Evropa da popuni prazninu koju bi ostavile SAD? Pa, Evropa sigurno ne može da zameni Amerikance – rekao je Borelj.

EU i SAD, koje zajedno čine većinu članica NATO, ključne su u ukrajinskoj borbi protiv Rusije. EU i njene države članice obećale su više od 100 milijardi dolara višegodišnje podrške Ukrajini, uključujući finansiranje isporuke oružja. Vašington je potvrdio 43 milijarde dolara za vojnu pomoć, dok je Kongres odobrio 113 milijardi dolara, što uključuje i humanitarnu pomoć.

Ali novo američko finansiranje Ukrajine je stavljeno na čekanje u sklopu vikend dogovora s opozicionim republikancima kako bi se sprečilo zatvaranje američke vlade.

Smjenjivanje predsedavajućeg Zastupničkog doma Kevina Mekartija od strane tvrdolinijaških republikanaca ove sedmice povećalo je neizvesnost oko pomoći Ukrajini. Neki od tvrdolinijaša žele da prestane američka pomoć Ukrajini.

Džim Dubik, viši saradnik Instituta za proučavanje rata (ISW) sa sedištem u Vašingtonu, rekao je da Putin računa na to da će NATO i SAD oslabiti u svojoj podršci Ukrajini i da nedavni događaji u američkom Kongresu idu na ruku Putinu.

“Skraćivanjem pomoći Ukrajini, Kongres direktno podržava Putinovu želju da podeli Alijansu… Nedavna akcija Kongresa ne pokazuje strateško vođstvo koje svijet očekuje od SAD”, rekao je Dubik u komentaru objavljenom na društvenim mrežama.

Lideri na samitu EPZ rekli su da je Putinova kalkulacija bila da će se Zapad umoriti od dugoročne podrške Ukrajini, što će mu omogućiti put do pobede.

– Mislim da Rusija želi da budemo umorni – rekla je premijerka Estonije Kaja Kalas i dodala: “Trebalo bi da im pokažemo da nismo. Moramo pomoći Ukrajini koliko god je potrebno.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here